Τη σύσταση ειδικού μηχανισμού που θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τη Γερμανία και θα δανείζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση, μετά τις θετικές επαφές που είχε ο υπουργός οικονομικών με τον ομόλογο του στο Βερολίνο.

Μιλώντας στη StockWatch, ο υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη και αποδοτική τη συνάντηση του με το Wolfgang Schaeuble ο οποίος, όπως είπε, ήταν πλήρως ενήμερος για την πρόοδο και την προσπάθεια μεταρρύθμισης και εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας.

«Η προοπτική χρηματοδοτικής ενίσχυσης της κυπριακής οικονομίας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι θέμα το οποίο συζητά εδώ και κάποιο καιρό το υπουργείο οικονομικών με το αντίστοιχο της Γερμανίας», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε πως το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς και κατά τη χθεσινή συνάντηση του με τον κ. Schaeuble.

Πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση και ειδικότερα ο κ. Schaeuble επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και επιθυμία να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι στο παρόν στάδιο δεν τέθηκε επί τάπητος το συγκεκριμένο ποσό που θα αντληθεί από τη γερμανική τράπεζα αναπτύξεως, προς τον κυπριακό μηχανισμό στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το ποσό αυτό που θα αντληθεί θα είναι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και με το ύψος του επιτοκίου να κυμαίνεται περίπου με αυτό που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η παρουσία της γερμανικής τράπεζας αναπτύξεως ενδεχομένως να ενθαρρύνει την προσέλκυση χρηματοδότησης και από άλλους φορείς.

Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι η λειτουργία του εν λόγω μηχανισμού θα αποφασιστεί σύντομα από το υπουργικό συμβούλιο και θα αποτελέσει πηγή άντλησης κεφαλαίων κυρίως από θεσμικά ευρωπαϊκά τραπεζικά ιδρύματα, καθώς, όπως είπε, ο δανεισμός από εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα δεν είναι στο παρόν στάδιο επαρκής.

Η προσπάθεια απομόχλευσης που καταβάλλουν οι κυπριακές τράπεζες και οι κεφαλαιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν δεν τους επιτρέπουν να χρηματοδοτήσουν ακόμα και βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι παράλληλα με τη χρηματοδότηση του μηχανισμού, η γερμανική κυβέρνηση θα παραχωρήσει στην Κύπρο και τεχνική υποστήριξη η αξία της οποίας δεν μπορεί να κοστολογηθεί.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αποφασίστηκε να προωθηθεί ένα πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου από τη Γερμανία.

Ο πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το συντομότερο θα υπάρξει κατάληξη γύρω από το πρόγραμμα αυτό που θα αφορά οικονομική βοήθεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τους ανέργους και η οποία θα επεκτείνεται σε τεχνική βοήθεια.

Facebook Comments