H τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος σχεδόν ολοκληρώθηκε, με την επόμενη υποδόση των 5,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα να αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου, σημειώνει η Citigroup σε σημερινό της note.

Το Eurogroup, όπως αναφέρει η  Citigroup, χαιρέτισε τις δημοσιονομικές προσπάθειες της Ελλάδας και τη βελτίωση στις εισπράξεις φόρων αλλά και στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την έξοδο από το πρόγραμμα, το Eurogroup δήλωσε ότι τώρα θα αρχίσει να επεξεργάζεται την πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους η οποία, όπως συμφωνήθηκε προηγουμένως, θα συνδεθεί με την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Όπως τονίζει η Citi, η δήλωση εξακολουθεί να αφήνει την επιλογή της ελάφρυνσης του χρέους να είναι υπό την προϋπόθεση της τελικής απόφασης της Eurogroup (“αν χρειαστεί”).

Όπως σχολιάζει η αμερικάνικη τράπεζα, η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι θέμα ημερών και αποτελεί μία από τις ταχύτερες αξιολογήσεις από την έναρξη των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας. Σύμφωνα με την Citi, αναμένονται εντάσεις μεταξύ Αθήνας – δανειστών το καλοκαίρι, γύρω από το σχήμα και την έκταση της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς ορισμένες χώρες – πιστωτές θα προσπαθήσουν να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε σημαντική συμφωνία.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιστρέψει στη χρηματοδότηση της αγοράς ενδεχομένως θα αποδυναμώσει την πιθανότητα μελλοντικών μηχανισμών ελάφρυνσης του χρέους (που συνδέονται αντιστρόφως με την αύξηση του ΑΕΠ), όπως τονίζει.

Σχολιάζοντας την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Κομισιόν, η Citi υπογραμμίζει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει σε μια μη βιώσιμη τροχιά στα περισσότερα μακροοικονομικά σενάρια, και έτσι απαιτείται ελάφρυνση του χρέους για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο, καθώς η ανάπτυξη πιθανώς να ανακάμψει μετά το τέλος του προγράμματος και την άρση των capital controls, και με το πλεόνασμα να διαμορφώνεται κοντά στον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, η πιθανότητα της άμεσης ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να αποδυναμωθεί και οι πιστωτές να επιλέξουν να καθυστερήσουν μία πολιτικά δύσκολη απόφαση, δηλαδή το να δεσμευθούν στην ελάφρυνση του χρέους πριν το τέλος του προγράμματος.  Αυτό πάντως δεν θα θέσει σε κίνδυνο την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης, όπως καταλήγει η Citigroup.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments