Περιορισμένη η δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας

Κούρταλη Ελευθερία

Περιορισμένη η δημοσιονομική βιωσιμότητα της Ελλάδας, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Παρά τη θετική αναθεώρηση της τρόικας - η οποία επιμένει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο – η πρόοδος στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας παραμένει περιορισμένη, κατά την άποψή της Citi.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, οι δημοσιονομικοί αριθμοί της Ελλάδας παραμένουν σε τροχιά ανάπτυξης, λόγω της μεγάλης πτώσης των δαπανών σε τόκους μετά την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας το περασμένο έτος, αλλά η ύφεση συνεχίζεται και κατά πάσα πιθανότητα είναι πολύ βαθύτερη από το βασικό σενάριο του προγράμματος διάσωσης, δηλαδή στο -4,6% του ΑΕΠ το 2013.

 

Η Citi προειδοποιεί πως στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, μερικές αρνητικές συνέπειες από την Κύπρο είναι πιθανό να χτυπήσουν την οικονομία της Ελλάδα και επιμένει πως χωρίς μια σημαντική διαγραφή των επίσημων δανείων για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ.

Στο 6% η ύφεση το 2013, στο 11,2% το 2014

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις της Citi για την ελληνική οικονομία, εκτιμά πως φέτος η ύφεση θα αγγίξει το 6%, ενώ το 2014 θα εκτιναχθεί στο 11,2%. Σε ότι αφορά το χρέος, ο δείκτης χρέος προς ΑΕΠ φέτος θα κλείσει στο 180% ενώ το 2014 θα εκτοξευθεί πολύ υψηλότερα.

Σε ότι αφορά τις παγκόσμιες προβλέψεις της Citi για την ανάπτυξη του 2013 εκτιμά ότι θα είναι ασθενέστερη από ότι αρχικά προβλεπόταν και θα κυμανθεί από 2,5% το 2012 στο 2,6% το 2013 ( από 2,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ το 2014 θα ενδυναμωθεί σταδιακά στο 3,1% και στο 3,5% με 4% ετησίως το διάστημα 2015-2017.

 

Ελευθερία Κούρταλη