Δεκτή έκανε την παραίτηση Κοτζιά ο Αλέξης Τσίπρας και αναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών. 

Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η απάντηση Κοτζιά:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα

Πριν από λίγο και πριν αναχωρήσω για τη Σϋνοδο Κορυφής ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε την παραάιτησή του, Με πόνο καρδιάς την έκανα δεκτή. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμώς και ειλικρινά για τη συμβολή του. Αποφάσισα να αναλάβω το Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή η επιλογή δείχνει την αποφασιστικότητά μου να ολοκληρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών, που αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας. Η απόφαση να αναλάβω το ΥΠΕ έχει πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό. Δεν θα ανεχθώ καμία διγλωσσία ή προσωπική στρατηγική στα εθνικά θέματα της χώρας. Θέλω να στηρίξω τους γείτονες στην πΓΔΜ για τη συνταγματική αλλαγή που προωθούν – Δεν θα υπάρξει άλλη ιστορική ευκαιρία – Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει την ένταξή της σε διεθνή οργανισμό με όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει

Νωρίτερα

Παραιτήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, καθώς φαίνεται ότι οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου είχαν φτάσει στο σημείο μηδέν.

Η αφορμή δόθηκε μετά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και την αντιπαράθεση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο. Ο κ. Κοτζιάς εμφανιζόταν να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξόδου από την κυβέρνηση καθώς θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν τον κάλυψε όταν έγινε στόχος επιθέσεων στο υπουργικό συμβούλιο από τον κ. Καμμένο.

“Η σταγόνα που φαίνεται να ξεχείλισε το ποτήρι είναι η σημερινή συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος είπε ότι “ο πρωθυπουργός δεν παρακαλά κανέναν, δεν έχει φοβηθεί ποτέ τις πολιτικές εξελίξεις. Στις πολιτικές εξελίξεις δεν σύρεται” και “τις προκαλεί όταν κρίνει ότι είναι θετικό για την χώρα του” τονίζοντας ότι “το τρένο προχωρά, όποιος δεν θέλει ή δυσφορεί, κατεβαίνει”

Νωρίτερα:

Με παραίτηση φέρεται να απειλεί ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τη Δευτέρα και την κόντρα του με τον Πάνο Καμμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησής του από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα ο κ. Κοτζιάς θεώρησε πως δεν έλαβε αρκετή στήριξη από κανέναν υπουργό, αλλά ούτε και από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Κοτζιάς στην παρούσα χρονική στιγμή, και με αφορμή το επεισόδιο χθες στο υπουργικό συμβούλιο θεωρεί ότι ο Τσίπρας τον αφήνει ξεκρέμαστο γιατί φοβάται τις αντιδράσεις του Πάνου Καμμένου ο οποίος έχει διακηρύξει την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών. «Εχω δεχθεί σκληρή κριτική για το Μακεδονικό. Υφίσταμαι ασφυκτικές πιέσεις, η υπόθεση ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί και ο πρωθυπουργός δεν στηρίζει την κυβερνητική – εθνική γραμμή όπως και ο ίδιος έχει διακηρύξει».

Αυτή είναι η θέση του υπουργού Εξωτερικών ο οποίος μετά τις χθεσινές αψιμαχίες εκτιμά ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Η κόντρα με τον Καμμένο σοβεί εδώ και μήνες κι έχουν περάσει οι καιροί που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έλεγε ότι έχει εμπιστοσύνη στον Κοτζιά. Με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, οι σχέσεις του επιδεινώθηκαν και πλέον είναι δύο ξένοι στην ίδια κυβέρνηση.

Αυτό που περίμενε ο κ. Κοτζιάς, και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, ήταν να διαχωρίσει τη θέση του ο πρωθυπουργός από τις ακραίες θέσεις του Καμμένου και να στηρίξει χωρίς αστερίσκους τις προσπάθειες που έγιναν για να φτάσουν στις Πρέσπες.

Μαξίμου σε Κοτζιά: Όποιος δυσφορεί να κατέβει από το τρένο

Ηχηρή ήταν η απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στις χθεσινές διαρροές για τη στάση του ΥΠΕΞ. «Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές και καθαρό και προς όλες τις κατευθύνσεις. Το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και θα φτάσει στον προορισμό του. Όποιος δεν θέλει να φτάσει σε αυτόν τον προορισμό ή όποιος δυσφορεί στην διαδρομή τότε πρέπει να κατέβει από το τρένο», είπε στον Alpha ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Ο υπουργός Εξωτερικών έχει τακτική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό αν ήθελε να του πει κάτι θα το έλεγε. Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο οποίος κάνει διαρροές. Εγώ δεν ξέρω αν ο κ. Κοτζιάς δυσφορεί. Δεν μπορώ να το πιστέψω όμως. Δεν έχει λόγο να δυσφορεί. Γιατί η πολιτική του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι αυτή με την οποία συμφωνεί ο κ. Κοτζιάς. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος προς δυσφορία. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο,  είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κοτζιάς δεν θα το επικοινωνούσε μέσω διαρροών. Αυτή η κυβέρνηση δεν επικοινωνεί με διαρροές. θα το έλεγε ευθέως στον πρωθυπουργό με τον οποίο έχει καθημερινή και τακτική επικοινωνία».

Facebook Comments