«Πράσινο φως» στο deal Eurobank - Grivalia

MarketNews

«Πράσινο φως» στο deal Eurobank - Grivalia, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η συναλλαγή της Eurobank με την πρώην θυγατρική της Grivalia που δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων, συνάδει με τις δεσμεύσεις της τράπεζας βάσει των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Τον Νοέμβριο του 2015, η Κομισιόν είχε εκδόσει απόφαση για την έγκριση των τροποποιημένων σχεδίων αναδιάρθρωσης των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Eurobank.

Μία από τις δεσμεύσεις βάσει των οποίων η Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση στη Eurobank ήταν ότι, για περίοδο πέντε ετών, η τράπεζα δεν θα αποκτούσε επιρροή σε καμία θυγατρική που εκχώρησε χωρίς προηγούμενη έγκριση από την Κομισιόν.

Σε αυτή τη βάση, η Ελλάδα κοινοποίησε την προγραμματισμένη συναλλαγή μεταξύ της Eurobank και της Grivalia, για έγκριση βάσει των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Στην αξιολόγησή της, η Κομισιόν εξέτασε τον αντίκτυπο της συναλλαγής στη βιωσιμότητα και στην κεφαλαιακή θέση της Eurobank και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συναλλαγή θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και ότι οι βελτιωμένες κεφαλαιακές της θέσεις θα της επιτρέψουν να μειώσει σημαντικά το απόθεμά της από μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τα επόμενα έτη.

Στο πλαίσιο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη συναλλαγή, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της απόφασης αναδιάρθρωσης του 2015, ενώ όπως τονίζεται η έγκριση χορηγείται με την επιφύλαξη της αξιολόγησης του ελέγχου των συγχωνεύσεων, η οποία δύναται να διεξαχθεί από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού.