Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν τα καθαρά κέρδη και τα έσοδα της BNP Paribas το γ΄ τρίμηνο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η γαλλική τράπεζα.

Ειδικότερα τα καθαρά τριμηνιαία κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,89 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 2,3% από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, ενώ τα έσοδα ήταν γενικά σταθερά στα 10,89 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές της Refinitiv είχαν προβλέψει καθαρά κέρδη στα 1,57 δισ. ευρώ και έσοδα στα 10,66 δισ. ευρώ.

Τα αυξημένα έσοδα από τις συναλλαγές συναλλάγματος και εμπορευμάτων βοήθησε τη γαλλική τράπεζα να ξεπεράσει τις προσδοκίες το γ΄ τρίμηνο, παρά τα χαμηλά επιτόκια που επιβάρυναν τα περιθώρια κέρδους της.

Ο όγκος συναλλαγών από τα τμήματα που προσφέρουν σταθερά έσοδα βοήθησε τις περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες να έχουν καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη το γ΄ τρίμηνο του 2020, μαζί με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τις απώλειες από τα επισφαλή δάνεια από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η BNP Paribas, η οποία έχει ισολογισμό 2,6 τρισ. ευρώ και είναι κυρίως εκτεθειμένη στην Ευρώπη, δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη ήταν σταδιακή, με διαφορετική δυναμική από κάθε περιοχή ή τομέα.

Το κόστος κινδύνου, το οποίο αντικατοπτρίζει τις προβλέψεις για δάνεια που μπορεί να γίνουν επισφαλή, αυξήθηκε από έτος σε έτος κατά 47% στα 1,24 δισ. ευρώ, αλλά χαμηλότερα από το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Το καθαρό εισόδημά της κατά τους πρώτους 9 μήνες μειώθηκε κατά 13,4%, σύμφωνα με την καθοδήγηση για υποχώρηση κερδών για ολόκληρο το έτος από -15% έως -20%.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα χαμηλά επιτόκια, τα οποία μειώνουν τα έσοδα από το δανεισμό. Τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία αντικατοπτρίζουν σε γενικές γραμμές τη διαφορά μεταξύ των εσόδων από τόκους που χρεώνονται σε ένα δάνειο και του κόστους διατήρησης μιας κατάθεσης, μειώθηκαν κατά 5,5% το γ΄ τρίμηνο.

Facebook Comments