Την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης ζήτησε την Πέμπτη ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας την υποστήριξή του για τη δημιουργία νέων θεσμών, μεταξύ των οποίων και ενός προϋπολογισμού χωριστού απ αυτόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιλώντας σε εκδήλωση στη Βιέννη, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι θα πρέπει η Ευρωζώνη να έχει επίσης τον δικό της υπουργό Οικονομικών.

«Είμαι υπέρ ενός υπουργείου Οικονομικών της ευρωζώνης. Είμαι υπέρ ενός προϋπολογισμού ή μιας δημοσιονομικής δυνατότητας της Ευρωζώνης να διαχειρίζεται ένα ορισμένο ποσό ικανό να μας βοηθήσει να επενδύσουμε από τη μια πλευρά και επίσης να καταπολεμήσουμε την ανεργία», δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους.
Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε εξάλλου τη σημασία που έχει η σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών. «Τίποτε δεν θα είναι δυνατό αν η αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης παραμείνει μια συζήτηση μεταξύ κεντρικών τραπεζιτών (τους οποίους σέβομαι απολύτως), υπουργών Οικονομικών (τους σέβομαι επίσης, ήμουν ένας εξ αυτών) και επιτρόπων (είμαι ένας εξ αυτών) σε κλειστά φόρουμ», είπε, στη διάρκεια συνάντησης στην κεντρική τράπεζα της Αυστρίας.

Εξάλλου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., τα περισσότερα εναπομείναντα κράτη μέλη που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη, θα ενταχθούν αργά ή γρήγορα στο ευρώ.

Facebook Comments