Βρετανία: Νέα ενίσχυση των λιανικών πωλήσεων

8 λεπτά ανάγνωση
25 Σεπτεμβρίου 2013

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 15 μηνών αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα, κάτι που έδειξε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει να ενισχύεται, ένα ενθαρρυντικό σημάδι για έναν κλάδο που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της οικονομίας.

Η μηνιαία έρευνα της Ένωσης Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) έδειξε ότι ο δείκτης των λιανικών πωλήσεων διαμορφώθηκε στο 34 το Σεπτέμβριο – το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012 όταν ήταν στο 42 – σημειώνοντας άνοδο από τη μέτρηση του 27 τον Αύγουστο.

Ο δείκτης υπολογίζεται αφαιρώντας τον αριθμό των λιανοπωλητών που αναφέρουν πιο αδύναμες πωλήσεις σε ετήσια βάση από αυτούς που γνώρισαν αύξηση των πωλήσεων.

Η ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων ακολουθεί σειρά θετικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων το τελευταίο διάστημα, κάτι που δείχνει ότι η εύθραυστη ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας κερδίζει ορμή το τρίτο τρίμηνο, μετά την επιτάχυνση νωρίτερα το 2013.

Παρά τη συνεχιζόμενη αύξηση του όγκου των πωλήσεων, η CBI παραμένει επιφυλακτική.

“Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την πραγματική οικονομία στον δρόμο για την ανάκαμψη”, δήλωσε ο Barry Williams, πρόεδρος του ερευνητικού πάνελ της CBI και επικεφαλής του κλάδου τροφίμων στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Asda. “Αλλά ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο ακόμη καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει εύθραυστη παρά την ενίσχυση των δαπανών”.

Αν και η CBI εμφανίστηκε επιφυλακτική, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων για τις μελλοντικές τους πωλήσεις βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα άνω των 12 μηνών, με τον σχετικό δείκτη για τις αναμενόμενες πωλήσεις τον Οκτώβριο να σκαρφαλώνει στο 31, την ισχυρότερη μέτρηση από τον Ιούλιο του περασμένου έτους, από 26 στην προηγούμενη έρευνα της CBI.

Στα τέλη του περασμένου μήνα δύο διαφορετικές έρευνες έδειξαν βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων τον Αύγουστο καθώς η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει.

Ο μηνιαίος δείκτης της GfK για την καταναλωτική εμπιστοσύνη σκαρφάλωσε σε υψηλό τεσσάρων ετών, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των οικονομικών του προβλέψεων για δεύτερη διαδοχική φορά.

Άλλη ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης των καταναλωτών προήλθε από τον δείκτη της CBI για τις πωλήσεις ο οποίος σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2010 (για το διάστημα 10 Αυγούστου με 12 Σεπτεμβρίου), με οδηγό τις ισχυρές πωλήσεις των επίπλων, χαλιών και προϊόντων πολυκαταστημάτων.

Αυτό ακολουθεί την ενίσχυση της δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας καθώς οι αγοραστές εξοπλίζουν και διακοσμούν τα σπίτια τους.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γ. Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Με ρευστότητα και γνώση, οι τράπεζες στηρίζουν την οικονομία

Ο Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ότι η πιστωτική

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην ΕΕ στη μείωση του χρέους με πτώση ρεκόρ 67 μονάδων

Τη μεγαλύτερη μείωση δημοσίου χρέους μεταξύ των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταγράφει

Ευρωπαϊκές μετοχές: Ράλι με… ρωγμές – Προειδοποίηση για πτώση έως 15% από BofA, επιφυλακτική στάση από Barclays

Οι ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν άνοδο, ωστόσο επενδυτικοί οίκοι προειδοποιούν ότι το ράλι