«Δύσκολη νέα αρχή – Τα περιθώρια ελιγμών του Αλ. Τσίπρα μετά τις εξαγγελίες »

5 λεπτά ανάγνωση
11 Σεπτεμβρίου 2018

Μετά το τέλος των μνημονίων η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται χαμηλότερους φόρους, λιγότερες περικοπές συντάξεων και περισσότερες θέσεις εργασίας, όμως πόσο μεγάλα είναι τα περιθώρια ελιγμών της; διερωτάται η Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Δύσκολη νέα αρχή»: Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Η αστερόεσσα πλάι πλάι με την ελληνική σημαία και μπροστά τους ο χαμογελαστός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ορισμένοι πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ έτριβαν πιθανότατα τα μάτια τους, μιας και για αρκετά χρόνια ο αντιμερικανισμός ήταν κομμάτι του DΝΑ της ελληνικής Αριστεράς. Στην ΔΕΘ ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως “τόπο σταθερότητας” στην ανατολική Μεσόγειο. Ο αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε επενδύσεις αμερικανικών εταιριών στην Ελλάδα. Επενδύσεις τις οποίες η χώρα χρειάζεται αν θέλει να γίνουν πραγματικότητα οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για μια οικονομική “αναγέννηση”.

Το πόσο στενά είναι τα περιθώρια της κυβέρνησης φάνηκε ήδη τη Δευτέρα όταν οι ελεγκτές των θεσμών επέστρεψαν στην Αθήνα για πρώτη φορά με την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Από εδώ και στο εξής οι δανειστές θα βάζουν ανά τρίμηνο στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά ξεκινώντας αύτη τη φορά από τον προϋπολογισμό για το 2019. Υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει σε αναπτυξιακή τροχιά θα λαμβάνει κάθε χρόνο μέχρι το 2022 ένα δις ευρώ. Με το ποσό δείχνει να υπολογίζει ήδη ο Αλέξης Τσίπρας. Ένας από τους στόχους του πρωθυπουργού είναι να μην χρειαστεί να εφαρμόσει τις αμφιλεγόμενες περικοπές συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2019 είναι χρονιά εκλογών στην Ελλάδα».

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίδομα €300 σε 1,87 εκατ. δικαιούχους – Διευρύνονται τα κριτήρια, αυξήσεις συντάξεων το 2027

Σημαντική ενίσχυση για εκατομμύρια πολίτες φέρνει το νέο πακέτο στήριξης.

Π. Χαϊκάλης: Άλλος ένας Υφυπουργός χωρίς πτυχίο – Οι μειώσεις των συντάξεων ένα από τα έργα του

Η περίπτωση του Παύλου Χαϊκάλη αναδεικνύει τη διαχρονική συζήτηση για τα τυπικά

Μαξίμου: Εκλογικά σενάρια, ΟΠΕΚΕΠΕ και θεσμική αντεπίθεση

Μετά την πασχαλινή ανάπαυλα, το Μέγαρο Μαξίμου επιστρέφει σε ένα περιβάλλον αυξημένης