Έως τον Απρίλιο εξοφλήθηκαν οφειλές του δημοσίου €2,2 δισ.

5 λεπτά ανάγνωση
30 Απριλίου 2013

Στο ποσόν των 3,7 δισ.ευρώ έχει ανέλθει έως σήμερα το ύψος της αποπληρωμής οφειλών του δημόσιου προς τον ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής Υπουργού Οικονομικών,Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανακοινώθηκε, “τον Απρίλιο συνεχίστηκε, με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, η διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας, τέλος Δεκεμβρίου του 2012, μέχρι σήμερα, τέλος Απριλίου του 2013, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 3,7 δισ. ευρώ.

Έτσι, μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί περίπου το 77,5% των αιτημάτων των Υπουργείων και εκκρεμεί, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το μήνα Απρίλιο έγιναν τελικές πληρωμές προς τους ιδιώτες ύψους 736 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο μέσος όρος τελικών πληρωμών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 ανήλθε στα 430 εκατ. ευρώ ανά μήνα.

Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ από το Μάρτιο έχουν πληρωθεί, σχεδόν στο σύνολό τους, οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων.

Το αποτέλεσμα είναι ο δείκτης συνολικών πληρωμών επί του συνόλου των χρηματοδοτούμενων πόρων να διαμορφωθεί στο 60% τον Απρίλιο από 48% το Μάρτιο.

Συνεπώς, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τη δυναμική τους, εκτιμούμε ότι η θετική πορεία της διαδικασίας αποπληρωμής θα συνεχιστεί και το Μάιο, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τσίπρας, οι εφοπλιστές και τα ψέματα που δεν αντέχουν στον ρεαλισμό

Υπάρχουν στιγμές που η πολιτική συγκρούεται τόσο βίαια με την πραγματικότητα, ώστε

ΔΝΤ: Ανθεκτική η ελληνική οικονομία παρά την ενεργειακή κρίση

Το ΔΝΤ βλέπει ανθεκτική την ελληνική οικονομία απέναντι στις διεθνείς κρίσεις.

Μ. Νεγρεπόντη – Δελιβάνη: «Μην αντιμετωπίζουμε την δραχμή σαν μπαμπούλα»

Τη θέση ότι η επιστροφή στη δραχμή δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται