McDonald’s: Αυξάνουν στα $10 το ωρομίσθιό τους στις ΗΠΑ

4 λεπτά ανάγνωση
2 Απριλίου 2015

Σε αύξηση κατά 10% του ωρομισθίου που δίνει στους περίπου 90.000 εργαζόμενούς της στις ΗΠΑ προχωρά η αλυσίδα φαστ-φουντ McDonald’s, σε μια νέα ένδειξη των αυξητικών πιέσεων που ασκούνται στα χαμηλά μισθολογικά στρώματα της αμερικανικής οικονομίας.

Αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου, η McDonald’s θα θεσπίσει ωρομίσθιο που θα υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 1 δολάριο τον βασικό ωριαίο μισθό που ισχύει στην εκάστοτε πολιτεία.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές των εργαζόμενων αναμένεται να ανέλθουν στα 9,90 δολάρια την 1η Ιουλίου, από 9,01 δολάρια που είναι σήμερα. Προς τα τέλη του 2016, το μέσο ωρομίσθιο θα ξεπεράσει τα 10 δολάρια.

Ωστόσο, η αύξηση δεν θα ισχύσει για όσους απασχολούνται στα καταστήματα φραντσάιζ των McDonald’s, που αποτελούν και σχεδόν το 90% των εστιατορίων της αλυσίδας στις ΗΠΑ.

Η ίδια η McDonald’s ελέγχει περίπου 1.500 καταστήματα, ενώ άλλα 14.350 ελέγχονται από εκπροσώπους της.

Η εισοδηματική ανισότητα είναι ένα από τα «καυτά» πολιτικά θέματα στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να έχει ζητήσει την αύξηση του βασικού ωρομισθίου σε ομοσπονδιακό επίπεδο στα 10,10 δολάρια. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει αποκαλέσει την εισοδηματική ανισότητα την «πρόκληση που ορίζει την εποχή μας».

Τα McDonald’s έχουν υπάρξει στόχος αρκετών εκστρατειών για τα χαμηλά εισοδήματα των χαμηλόμισθων εργαζόμενων στις ΗΠΑ.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα κανονικότητα του ακριβού χρήματος, οι προκλήσεις του χρέους και οι «τιμωροί» των ομολόγων

Σε υψηλά έως και 30 ετών σκαρφάλωσαν τα κόστη δανεισμού διεθνώς με

Το Brent φλερτάρει με τα $100 – Φόβοι για νέα έκρηξη στα $120

Νέα ένταση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, έξι μήνες μετά την έναρξη της

Η αμερικανική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα – Στο 1,5% η ανάπτυξη

Η αμερικανική οικονομία έχασε σημαντική ταχύτητα κατά το δεύτερο τρίμηνο, καθώς το