ΟΠΕΚΕΠΕ: Καρατομήσεις υπουργών, «καραμπόλες» στη ΝΔ και το δίλημμα της Προανακριτικής

9 λεπτά ανάγνωση
2 Απριλίου 2026

Η δεύτερη δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση.

Η υπόθεση, που περιλαμβάνει αίτημα για άρση ασυλίας 11 βουλευτών της ΝΔ και παραπομπή δύο πρώην μελών της πολιτικής ηγεσίας, φέρνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ψύχραιμος, περιμένοντας το πλήρες περιεχόμενο της δικογραφίας, που περιλαμβάνει και νόμιμες επισυνδέσεις του 2021, πριν κινηθεί πολιτικά. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι για ορισμένα πρόσωπα τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικά, ακόμη και σε επίπεδο κακουργήματος.

Στο επίκεντρο βρίσκονται υπουργοί όπως ο Κώστας Τσιάρας, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, με το ενδεχόμενο απομάκρυνσής τους από το κυβερνητικό σχήμα να θεωρείται ισχυρό, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν μίνι ανασχηματισμό. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης δηλώνει ότι δεν έχει εμπλακεί, ενώ ο Κώστας Τσιάρας αρνείται οποιαδήποτε παράνομη πράξη. Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, αν και δεν διαψεύδει επαφές με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστηρίζει ότι αυτές έγιναν στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής δραστηριότητας.

Η λίστα των εμπλεκόμενων βουλευτών περιλαμβάνει τους Κατερίνα Παπακώστα, Κωσταντίνο Καραμανλή, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Παναγιώτη Μηταράκη, Κωνσταντίνο Τσιάρα, Κωνσταντίνο Σκρέκα, Δημήτριο Βαρτζόπουλο, Μάξιμο Σενετάκη, Βασίλειο Βασιλειάδη, Χρήστο Μπουκώρο και Θεόφιλο Λεονταρίδη. Η αναφορά των ονομάτων προκαλεί ήδη εσωκομματικούς κραδασμούς, με βουλευτές όπως ο Νότης Μηταράκης και η Κατερίνα Παπακώστα να εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η εμπλοκή των πρώην υπουργών Σπήλιου Λιβανού και Φωτεινής Αραμπατζή, οι οποίοι υπάγονται στο άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών. Η περίπτωση του Σπήλιου Λιβανού προκαλεί εντύπωση, καθώς μέχρι πρότινος παρουσιαζόταν ως πρόσωπο που επιχείρησε να εξυγιάνει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αναφορές στον τότε πρόεδρο Δημήτρη Μελά.

Στο κομματικό επίπεδο, η εμπλοκή του Κώστα Σκρέκα δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, είναι πιθανή η απομάκρυνσή του από τη θέση του γραμματέα της ΝΔ, ενόψει και του συνεδρίου του Μαΐου.

Παράλληλα, στο πολιτικό παρασκήνιο επανέρχονται τα ονόματα των Μάκη Βορίδη, Τάσου Χατζηβασιλείου, Χρήστου Μπουκώρου και Διονύση Σταμενίτη, οι οποίοι είχαν απασχολήσει την προηγούμενη φάση της υπόθεσης, με διαφορετικές αξιολογήσεις.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά πλέον τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ειδικά για τους Λιβανό και Αραμπατζή, καθώς αν προκύψουν σοβαρές ενδείξεις, η κυβέρνηση δύσκολα θα αποφύγει αυτή την επιλογή. Ταυτόχρονα, στο τραπέζι βρίσκεται και το ζήτημα των ψηφοδελτίων, με κυβερνητικές πηγές να προαναγγέλλουν αυστηρό έλεγχο.

Το επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικό, καθώς η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επηρεάζει μόνο πρόσωπα, αλλά συνολικά την πολιτική σταθερότητα και τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τρεις στη φυλακή και 11 ελεύθεροι με όρους για παράνομες επιδοτήσεις

Με την απόφαση προσωρινής κράτησης τριών κατηγορουμένων ολοκληρώθηκαν αργά χθες το βράδυ

Γ. Κώτσηρας στο Μεταφορών, Τ. Χατζηβασιλείου στο ΥΠΕΞ, Δ. Μαρκόπουλος στο ΥΠΟΙΚ και Μ. Σούκουλη στο ΥΠΕΝ

Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατόπιν απόφασης

GPO: Στο 28,6% η ΝΔ – Στο 1,3% ο ΣΥΡΙΖΑ – Στο 4,7% η Κωνσταντοπούλου

Τις τάσεις συνολικής αναδιάταξης των συσχετισμών σε όλο τον χώρο της αντιπολίτευσης