Μόλις τέσσερις εβδομάδες έχουν περάσει από τις εκλογές και η Νέα Δημοκρατία εκτός του ότι φρόντισε, όπως είχε δεσμευθεί, να περάσει άμεσα κρίσιμα για την οικονομία και τους Έλληνες φορολογουμένους, νομοσχέδια, προχωρά με βήμα ταχύ για την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα με βασική προτεραιότητα την βελτίωση της υγείας των ελληνικών τραπεζών καθώς και της διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Είναι σχεδόν μέσα Αυγούστου και αντί η θερινή ραστώνη να επιβραδύνει τους ρυθμούς του οικονομικού επιτελείου, αυτό προχωρά σε βήματα που θα «ανεβάσουν» την Ελλάδα κατηγορία στις στρατηγικές των επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά ένας φίλος πριν λίγες μέρες, είναι ωραία αίσθηση ο Έλληνας να μπορεί να πάει διακοπές έστω και λίγες μέρες στην καρδιά του Αυγούστου, και να ξέρει πως το κράτος δουλεύει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ξεκινά εκ νέου την διαδικασία αποπληρωμής του ακριβού μέρους των δανείων του ΔΝΤ, την οποία και είχε «παγώσει» η παροχολογία της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, τον Σεπτέμβριο θα τεθεί και πάλι στο «τραπέζι» το ζήτημα με την κυβέρνηση να στοχεύεις την αποπληρωμή 3 δις. ευρώ προς το ΔΝΤ τα οποία σήμερα έχουν επιτόκιο 5,13%, τη στιγμή που η Ελλάδα – όπως απέδειξε και η πρόσφατη έκδοση του 7ετούς ομολόγου -μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο κάτω του 2%. Αυτό το ποσό αφορά τις υποχωρείς που έχει η Ελλάδα προς το Ταμείο από τώρα έως και τον Ιανουάριο του 2021, και αυτή η κίνηση αναμένεται να εξοικονομήσει στη χώρα 70-90 εκατ. ευρώ σε τόκους, ενώ θα βελτιώσει την επενδυτική εμπιστοσύνη αφού επεκτείνει το προφίλ ωρίμανσης του χρέους, Παράλληλα αποτελεί «μήνυμα» επιστροφής στην κανονικότητα, όπως ήταν και για τις άλλες χώρες που βρέθηκαν σε προγράμματα διάσωσης και προχώρησαν σε αυτήν την κίνηση. Όπως έχει σημειώσει και η Moody’s αυτή είναι μία πιστωτικά θετική κίνηση για την Ελλάδα, τονίζοντας πως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι οποίες αποπλήρωσαν νωρίτερα το ΔΝΤ όταν βρισκόταν σε αρχικό στάδιο ανάκτησης της πλήρους πρόσβασης στην αγορά, όπως βρίσκεται τώρα η Ελλάδα, δημιούργησαν κλίμα εμπιστοσύνης με τους επενδυτές, χάρη στις πρόωρες αποπληρωμές.

Παράλληλα, όπως μαθαίνουμε, η κυβέρνηση προχωρά ολοταχώς προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των συστημικών σχεδίων για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών τα οποία θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά στα υφιστάμενα σχέδια των τραπεζών για σημαντική μείωση των NPEs έως το 2021. Ο ολιγωρία της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μάλιστα είχε «συλλάβει» το σχέδιο του ΤΧΣ με τη βοήθεια βέβαια της JP Morgan, είχε οδηγήσει στο πάγωμα των όποιων διαδικασιών υπήρχαν γύρω από σχέδιο αυτό, ενώ ούτε καν είχε γυρίσει να… κοιτάξει (και αν μη τι άλλο, να προχωρήσει) το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Αυτός ο πρωτοφανής ζαμανφουτισμός του ΣΥΡΙΖΑ είχε μάλιστα εκνευρίσει τους θεσμούς με την Κομισιόν να «χτυπά» καμπανάκια για το θέμα, τονίζοντας πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την επεξεργασία, προώθηση και έγκριση των σχεδίων που επεξεργάστηκαν αρχικά το ΤΧΣ και μετά η ΤτΕ, τα οποία και έχουν καθυστερήσει, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξετασθούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές πολιτικής. Φυσικά μετά την εκλογική ήττα στις κάλπες της ΕΕ η οποία και οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε άλλες έννοιες παρά την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος η οποία θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Η Νέα Δημοκρατία, η οποία ήδη εργαζόταν πάνω από τα σχέδια αυτά πριν τις εκλογές, και ειδικά το σχέδιο της ΤτΕ, προχωρά αποφασιστικά με τις σχετικές διαδικασίες. Έως τα τέλη του επόμενου μήνα αναμένεται να έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλες το σχέδιο του ΤΧΣ και στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για το σχέδιο του ΤΧΣ. Η ουσιαστική βελτίωση του τραπεζικού κλάδου αποτελεί κλειδί για την αξιολόγηση της Ελλάδας από τους οίκους, και η Fitch  το έθεσε ξεκάθαρα αυτός την πρόσφατη έκθεσή της, στέλνοντας το μήνυμα για πλήρη άρση των capital controls και την εφαρμογή των σχεδίων ΤΧΣ-ΤτΕ για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ο οίκος χαιρέτισε το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του ζητήματος της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου, τονίζοντας πως το γεγονός ότι η εποπτεία των πολιτικών που αφορούν τον κλάδο αποτελεί πλέον αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών (σε αντίθεση με την κοινή ευθύνη που είχαν υπό την προηγούμενη κυβέρνηση τα υπουργεία Οικονομίας και Δικαιοσύνης), αποτελεί έτσι θετική εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών στους συγκεκριμένους τομείς.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του ΤΧΣ προβλέπει τη μεταφορά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 15-20 δισ. ευρώ, σε ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και το σχέδιο της ΤτΕ, προτείνει τη μεταφορά κόκκινων δανείων σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) με χρήση του αναβαλλόμενου φόρου.

Σύμφωνα με την Fitch τα δύο σχέδια των ΤΧΣ και ΤτE θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν τα NPEs πιο γρήγορα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμα μεγάλη, ενώ άγνωστο παραμένει εάν υπάρχει συμμόρφωση των σχεδίων με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις καθώς και εάν θα υπάρξει χρήση αυτών των σχεδίων από τις τράπεζες.

Έτσι η κυβέρνηση το «άκουσε» αυτό και προχωρά. Οι οίκοι αξιολόγησης άλλωστε ανέμεναν πως η αλλαγή πολιτικής σελίδας στην Ελλάδα θα λειτουργήσει καθοριστικά για την πορεία του τραπεζικού κλάδου . Όπως ανέφερε η Moody’’s σε πρόσφατη ανάλυσή της, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να επιταχύνει τις οικονομικές πολιτικές φιλικές προς την ανάπτυξη, βοηθώντας τις τράπεζες να εφαρμόσουν τα στρατηγικά τους σχέδια και να βελτιώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις, ενώ στη μείωση των κόκκινων δανείων αναμένεται να συμβάλουν και τα δύο σχέδια του ΤΧΣ και της ΤτΕ.

Facebook Comments