Όταν απόρρητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες ή έγγραφα διαρρέουν, πιο σημαντικό είναι συνήθως το «γιατί» διέρρευσαν, παρά το περιεχόμενό τους…  Την τελευταία εβδομάδα είχαμε δύο διαρροές. Μία από το ΔΝΤ και την (απάντηση) διαρροή της Κομισιόν.

Σε ότι αφορά λοιπόν την διαρροή του περίφημου εγγράφου του ΔΝΤ το σαββατοκύριακο σχετικά με την χρεοκοπία της Ελλάδας, εάν το σκεφτεί κανείς λίγο πιο… ήρεμα, θα δει πως δεν αποκαλύπτει στην ουσία τίποτα καινούργιο. 

Ο Paul Mason λοιπόν δημοσίευσε το Σάββατο ένα έγγραφο του ΔΝΤ το οποίο λέει, σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ άλλων, ότι το Ταμείο αναμένει χρεοκοπία της Ελλάδας στις 5 Ιουνίου αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει και το zerohedge, το έγγραφο δεν αναφέρει πουθενά την ημερομηνία αυτή. Ο Mason , στο άρθρο του που συνοδεύει το «απόρρητο», σχολιάζει πως το στοιχείο κλειδί είναι το 1,5 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθεί τον Ιούνιο ως η πρώτη επισφαλής πληρωμή.

Όμως, το 1,5 δισ. δεν είναι «μία» πληρωμή. Στις  5 Ιουνίου πρέπει να πληρωθούν «μόνο» 310 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν στη συνέχεια και άλλες πληρωμές προς το ΔΝΤ, στις 12 Ιουνίου (348 εκατ.), στις 16 Ιουνίου (581 εκατ.), και στις 19, Ιουνίου (348 εκατ.).

Η 5η Ιουνίου σε καμία περίπτωση δεν είναι «λογικό» να αποτελέσει την ημέρα της ελληνικής χρεοκοπίας, καθώς είναι εφικτό η Ελλάδα να συγκεντρώσει περίπου εκατ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, με την ένδειξη «αυστηρά εμπιστευτικό», το έγγραφο του ΔΝΤ με ημερομηνία 14 Μαΐου αποκαλύπτει ότι «ξεκινώντας από τον Ιούνιο, και στη συνέχεια, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, πρέπει να πληρωθούν συνολικά 11 δισεκατομμύρια ευρώ και δεν υπάρχει πιθανότητα η Ελλάδα να το αποπληρώσει, εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία με τους διεθνείς εταίρους της». Αυτό αναφέρει μόνο.

Επίσης, στο βίντεο που συνοδεύει το άρθρο του, ο Mason ισχυρίζεται πως «..ο συγγραφέας αυτού του εγγράφου θεωρεί πως οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι υπερβολικά γενναιόδωρες ακόμα και τώρα». Μπορεί ο Mason να έλαβε πρόσθετες πληροφορίες  πέραν του εγγράφου, ωστόσο το γεγονός είναι ότι στο έγγραφο δεν αναφέρεται πουθενά αυτή η πρόταση. 

Το γιατί ο Mason λέει πως το ΔΝΤ αναφέρει πράγματα και συγκριμένες ημερομηνίες τα οποία δεν τα… αναφέρει τελικά, παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό…

Όπως και να έχει, η ουσία είναι πως το έγγραφο είναι προφανές ότι διέρρευσε για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, όπου όλως τυχαίως, Μέρκελ, Ολαντ και Γιούνκερ εμφανίζονται περισσότερο από… πρόθυμοι να συναντήσουν τον Αλέξη Τσίπρα.  

Ουσιαστικά «λέει» πως εάν δεν βάλετε μπρος μία συμφωνία σύντομα, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μερικές εβδομάδες αργότερα.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως το έγγραφο, αναφέροντας πως «το ΔΝΤ δεν πιέζει τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση χρέους αλλά τονίζει ότι τα μεγέθη πρέπει να βγαίνουν. Υπάρχει αντίστροφη σχέση μεταξύ μεταρρυθμίσεων και βιωσιμότητας», ουσιαστικά περνάει και ένα ακόμη το μήνυμα στην ΕΕ. Οτι το Ταμείο είναι αυτό που αποφασίζει και η Ευρώπη είναι αυτή που πληρώνει, γιατί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – όπως ξεκάθαρα επισημαίνεται – αν υπάρξει, θα βαρύνει μόνο την Ευρώπη.

Και στη συνέχεια, όλως τυχαίως και πάλι, η ΕΕ έκανε την.. δικιά της διαρροή…

Το άκρως εμπιστευτικό – φυσικά – έγγραφο που βρέθηκε στις αρχές τις εβδομάδας στα χέρια του Βήματος, περιγράφει την πρόταση της Κομισιόν για το πώς θα κρατηθεί η Ελλάδα στην επιφάνεια.

Προφανώς το ΔΝΤ ( ή μάλλον οι… ΗΠΑ) έπεισε την ΕΕ ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. 

Έτσι – εντελώς εμπιστευτικά (!) – προτείνει μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το τέλος του 2016, ενώ παράλληλα προτείνει να καταβληθούν εντός του Ιουνίου η εκκρεμούσα δόση του 1,8 δισ. ευρώ, το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη του προγράμματος SMP του 2014  και μετά τον Ιούλιο το ποσό που αναλογεί για το 2015.

Το σχέδιο της Κομισιόν για όποιον το διάβασε αναλυτικά, όμως, είναι ακριβώς αυτό που το ΔΝΤ αποκαλεί «γρήγορη και βρώμικη λύση» την οποία και δεν θέλει…

Το συμπέρασμα. Η (τυχαία) διαρροή απαντάται με (τυχαία) διαρροή ως συνήθως, και αυτή τη φορά καταλήγουμε πως  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, quick and dirty ή με μία ελάφρυνση χρέους με την σφραγίδα της ΕΕ,  η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Facebook Comments