Τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν σήμερα ισχυρό ράλι, ακολουθώντας τους υπόλοιπους κρατικούς τίτλους της ευρωπεριφέρειας, με την απόδοση του 10ετούς να αγγίζει το 1% και να βλέπει σε απόσταση αναπνοής τα ιστορικά χαμηλά που σημείωσε νωρίτερα στο έτος και προ-πανδημίας (0,92%), ενώ σε ιστορικά χαμηλά διαμορφώνονται οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων όλων των υπολοίπων διαρκειών.

Πιο αναλυτικά, το yield στο 10ετές ομόλογο αγγίζει το 1,011% με πτώση 4,3% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ το spread διαμορφώνεται στις 151 μονάδες βάσης και 300 μ.β περίπου χαμηλότερα από τα μέσα Μαρτίου όταν η απόδοση του τίτλου είχε εκτοξευτεί στο 4,1% λόγω του ξεσπάσματος της πανδημίας.

Σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 0,209% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου (λήξης Απριλίου 2024) με πτώση 8%, στο 0,68% και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανέρχεται η απόδοση του 7ετούς (λήξης Απριλίου 2027), ενώ νέο χαμηλό καταγράφει και η απόδοση του 15ετούς που εκδόθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, στο 1,149% με πτώση 7,8%.

Η αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της οικονομίας έως το τέλος του έτους που προκαλεί ενδεχόμενο επιβολής νέων αυστηρών περιορισμών σε πολλές χώρες μετά και την έξαρση της πανδημίας σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, στέλνει τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα και ειδικά σε εκείνα που εμφανίζουν τις ελκυστικότερες αποτιμήσεις. Τα στοιχεία για τον PMI της ευρωζώνης τον μήνα Σεπτέμβριο έδειξαν πως ήδη η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει χάσει την ορμή της.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments