Το iefimerida αποκάλυψε πρόσφατα ηχητικό, σύμφωνα με το οποίο τον Μάιο του 2016 ο Βγενόπουλος είχε καταγγείλει ότι του ζητήθηκε από την επιχειρηματία Δ.Μ., η οποία εμφανιζόταν ως αγγελιοφόρος της τότε προέδρου Βασιλικής Θάνου, να τοποθετήσει χρήματα μέσα σε «βιβλίο» και ότι του ζητήθηκε «μέγεθος βιβλιοθήκης», προκειμένου να επισπευστεί η απόφαση για την έκδοση δύο συνεργατών του από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Οι καταγγελίες αυτές ερευνήθηκαν και αρχειοθετήθηκαν ταχύτατα από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, περίπου έναν χρόνο αργότερα, στις 9 Ιανουαρίου 2017. Το iefimerida αποκαλύπτει σήμερα ότι η κυρία Ζαΐρη έκανε μια επιφανειακή έρευνα και «έθαψε» τις καταγγελίες Βγενόπουλου.

Όταν το 2017 παρέδωσε το πόρισμά της η Ζαΐρη, ο επιχειρηματίας είχε ήδη αποβιώσει, αιφνιδίως, λόγω καρδιακής ανακοπής, από τον Νοέμβριο του 2016.

To iefimerida έλαβε γνώση του πορίσματος Ζαΐρη και δημοσιεύει τα κρίσιμα και ουσιώδη σημεία του. Το πόρισμα, έκτασης 5,5 σελίδων, αντί να ρίξει φως στα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης, αυξάνει τα ερωτήματα τόσο σχετικά με τα γεγονότα όσο και με τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Κυρίως, αναδεικνύει τον ρόλο της  Ζαΐρη, η οποία στη συνέχεια τοποθετήθηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, όπου προήδρευε η Θάνου, επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με οριακή πλειοψηφία έξι ψήφων υπέρ και πέντε κατά. 

Σκιές συγκάλυψης
Το πόρισμα της Ζαΐρη δεν είναι απλώς συνοπτικό. Είναι επιφανειακό και καθόλου εμπεριστατωμένο. Δεν περιέχει σαφή έκθεση των θέσεων της Θάνου, ούτε των μαρτύρων που εξετάστηκαν. Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αρκείται στον σχολιασμό της μηνυτήριας αναφοράς του Βγενόπουλου, και το κρισιμότερο, δεν διέταξε τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων, όπως, για παράδειγμα, η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων των εμπλεκόμενων προσώπων.

Η Ζαΐρη περιγράφει τον επιχειρηματία ως έναν εύπιστο άνθρωπο, ο οποίος αγωνιούσε τόσο πολύ για την τύχη των συνεργατών του, ώστε ήταν «πρόθυμος να προβεί σε οποιαδήποτε -ακόμη και παράνομη- πράξη για να τους βοηθήσει, δεχόταν αβασάνιστα υποσχέσεις επιρροής και προέβαινε σε λογικά άλματα και κρίσεις συναισθηματικής φόρτισης». Με άλλα λόγια, κατά την κρίση της Ζαΐρη, ο ισχυρός άνδρας της MIG ήταν ένα ασταθές άτομο, «με αποτέλεσμα το περιεχόμενο της έγκλησής του να μην εμφανίζεται αξιόπιστο». Αντί, δηλαδή, να ερευνήσει εξονυχιστικά τις καταγγελίες που αμαύρωναν το κύρος της προέδρου του Αρείου Πάγου, τις αντιμετώπισε με μια ρηχότητα που και τη Θάνου δεν απάλλαξε οριστικά από το στίγμα και δημιουργεί υποψίες συγκάλυψης.

Ο αντεισαγγελέας-φάντασμα
Αλλά προτού δούμε τι συγκεκριμένα αναφέρει το πόρισμα για τα γεγονότα του 2016, υπάρχει ένα ερώτημα για τη σημερινή διαχείριση των νέων αποκαλύψεων.  Γιατί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αφού πλέον έγινε γνωστό το ηχητικό ντοκουμέντο, το οποίο καταρρίπτει το πόρισμα της Ζαΐρη, δεν διενεργεί ο ίδιος την έρευνα, όπως έχει δικαίωμα, και την ανέθεσε σε αντεισαγγελέα, το όνομα του οποίου δεν ανακοίνωσε; Προς τι η μυστικοπάθεια, και μάλιστα σε μια υπόθεση η οποία πλήττει, πάνω από κάθε τι άλλο, το κύρος και την αξιοπιστία της ίδιας της Δικαιοσύνης; 

Το 2016 η υπόθεση διαχωρίστηκε. Τις καταγγελίες κατά της Θάνου ερεύνησε η αντεισαγγελέας Ζαΐρη, ενώ την εμπλοκή της Δ.Μ. και του Θ.Α. ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρήστος Ντζούρας -ο οποίος εμφανίζεται επίσης στις υποθέσεις Μιωνή, Παπασταύρου και Novartis. Και οι δύο αυτές έρευνες τέθηκαν στο αρχείο. Η τακτική του διαχωρισμού τους, όμως, απέτρεψε την αποκάλυψη της αλήθειας. Αν η Ζαΐρη πείστηκε για την αθωότητα της Θάνου, τότε δεν θα έπρεπε να ασκήσει δίωξη, εκείνη ή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών που ερεύνησε στη συνέχεια την υπόθεση, για απάτη κατά της Δ.Μ.; Δεν μπορεί να ήταν όλοι αθώοι. Λογικά η Δ.Μ. θα έπρεπε να κληθεί ως ύποπτη και όχι ως μάρτυρας. Μήνυση κατά της Δ.Μ. δεν κατέθεσε ούτε η άμεσα ενδιαφερόμενη Βασιλική Θάνου.

Τώρα, ο Βασίλης Πλιώτας ακολούθησε την ίδια μέθοδο, ανέθεσε την έρευνα για το ενδεχόμενο ανάσυρσης από το αρχείο, των καταγγελιών που αφορούν την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, σε αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου. Η έρευνα για τα άλλα δύο πρόσωπα ανατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Τα κενά στο πόρισμα Ζαΐρη
Η έρευνα της Ζαΐρη στηρίχθηκε, όπως γράφει η ίδια, στις μαρτυρικές καταθέσεις και στις έγγραφες εξηγήσεις της εγκαλούμενης δικαστικής λειτουργού (σ.σ.: Βασιλικής Θάνου).  Ωστόσο, στο κείμενο δεν καταγράφονται οι εξηγήσεις που έδωσε η Θάνου, αλλά, αντιθέτως, παρατίθεται η άποψη της Ζαΐρη για τις καταγγελίες του Βγενόπουλου!

Κατ αρχάς, δεν κάλεσε τον τότε εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, από τον οποίο ζήτησε η Θάνου την επίσπευση της διαδικασίας, ώστε να ξεκαθαρίσει αν απλώς του μίλησε ή αν τον πίεσε και προς ποια κατεύθυνση.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έδωσε εντολή για άρση απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών των εμπλεκόμενων προσώπων, ώστε να φανεί ποιος μιλούσε με ποιον, ενώ είχε κάθε λόγο να το κάνει.

Στην μηνυτήρια αναφορά του, ο Βγενόπουλος ανέφερε ότι η Δ.Μ. του έδειξε στο κινητό της τηλέφωνο κλήσεις και μηνύματα από τη Θάνου και τον υιό της, αλλά εκείνος προτίμησε να μην τα διαβάσει. Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016, συνάντησε τη Δ.Μ. και «σε πρόκλησή μου του τύπου “κα Μ., μήπως όλα αυτά που μου έχετε πει δεν προέρχονται από την κα Θάνου και μου λέτε παραμύθια”, η κα Μ. μου έδειξε στο κινητό της, κατ ισχυρισμόν διότι δεν το είδα από κοντά, πολυάριθμα τηλεφωνήματα που αντάλλαξε με την κα Θάνου, μηνύματα προς και από τον γιο της κας Θάνου», έγραφε ο επιχειρηματίας στη μηνυτήρια αναφορά του. 

Η παράλειψη έρευνας των κινητών τηλεφώνων προκαλεί πολλές απορίες, καθώς η ίδια η Ζαΐρη εκτιμά στο πόρισμά της ότι «είναι κρίσιμο να διερευνηθεί ποιος είχε την πρωτοβουλία του τηλεφωνήματος», ανάμεσα στον Βγενόπουλο και τον υιό της Θάνου.  Ο επιχειρηματίας ισχυριζόταν ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 του τηλεφώνησε ο Σπυρίδων Χριστόφιλος, τον οποίο υπέδειξε η Δ.Μ. ως το πρόσωπο που παραλάμβανε τα «βιβλία» εκ μέρους της μητέρας του, του συστήθηκε ως «γιος της πρωθυπουργού» και του ζήτησε συνάντηση. Ο Σπυρίδων Χριστόφιλος κατέθεσε ότι η τηλεφωνική επικοινωνία επιδιώχθηκε από τον επιχειρηματία, ο οποίος μέσω της Δ.Μ. είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον επαγγελματικής συνεργασίας μαζί του. Όταν του τηλεφώνησε, πληροφορήθηκε ότι ο Βγενόπουλος βρισκόταν στο εξωτερικό και ότι θα επικοινωνούσε μαζί του όταν θα επέστρεφε στην Αθήνα, κάτι που δεν έγινε. 

Πηγή: iefimerida.gr

Facebook Comments