Εκεί που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές είχαν παγώσει, εκεί που η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών ήταν στον αέρα, εκεί που η αξιολόγηση  πήγαινε για… «Ιούνιο και καήκαμε», εκεί που ο πόλεμος εντός των θεσμών φούντωνε και το αδιέξοδο μεγάλωνε, ξαφνικά όλα άλλαξαν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ακούστηκε για πρώτη φορά επίσημα και δημόσια ότι θα μπει στο τραπέζι άμεσα η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Τι άλλαξε; Έχουμε κάποια συμφωνία μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών; Μήπως τα βρήκαν και οι δανειστές μεταξύ τους; Βιάζονται να ρυθμίσουν το ελληνικό χρέος; 

Τίποτα από όλα αυτά. Τζάμπα χάρηκε ο Αλέξης Τσίπρας και βιάστηκε να… τουιτάρει την ικανοποίησή του για την νέα αυτή δέσμευση του Eurogroup…

Καμία στροφή στους όρους διαπραγμάτευσης. Το πρόβλημα στην αξιολόγηση παραμένει. Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ούτε μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών ούτε μεταξύ των θεσμών, δηλαδή μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ.

Απλά οι ευρωπαίοι αποφάσισαν να αλλάξουν τακτική. Έτσι εξηγούνται τόσο οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, όσο και οι δηλώσεις Μοσκοβισί. Άλλωστε και ο Σόιμπλε δεν το άφησε να πέσει κάτω και αποκάλυψε την μπλόφα.

Όλα ξεκίνησαν από την ξαφνική δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, πως «όταν η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα πρέπει να αναλάβουμε αποφάσεις που αφορούν το ελληνικό χρέος».

Αυτό προκάλεσε την έκπληξη του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σε κατ ιδίαν τον διάλογο που είχε με τον επικεφαλής του Eurogroup τον προειδοποίησε ότι με τις δηλώσεις του πυροδότησε «ένα τεράστιο debate για το χρέος»…

Ο Ντάισελμπλουμ στη συνέχεια απάντησε ότι το έκανε σκόπιμα, «επίτηδες» πυροδοτώντας φυσικά διάφορα σενάρια.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, ο Γάλλος Επίτροπος ξεπέρασε την έκπληξή του και υιοθέτησε την… στρατηγική του Ντάισελμπλουμ αφού την Τετάρτη, μιλώντας στην γαλλική τηλεόραση, δήλωσε ότι «ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμβιβαστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος μέχρι την 1η Μαΐου».

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν, διαπιστώνοντας όπως είπε… ευρύτατη συμφωνία των δανειστών για ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

«Δεν είχα δει ποτέ να υπάρχει τόση συναίνεση ότι το ερώτημα του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί» Πρόσθεσε δε πως η στήριξη για την ανάληψη δράσεων που θα ρυθμίζουν το ελληνικό χρέος δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρή, ειδικά αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση.

Όπως μάλιστα προέβλεψε, οι συζητήσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από την «εαρινή σύνοδο» του ΔΝΤ που αναμένεται να διεξαχθεί από 17 έως τις 19 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.

Εντωμεταξύ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε φροντίσει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα για τους Γερμανούς βουλευτές, πολίτες, για ποιο λόγο θα πρέπει να συζητήσουμε για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τώρα. 

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξήγησε αυτό που ήδη γνωρίζουμε, αφού το έχουν κάνει σαφές τόσο Ρέγκλινγκ όσο και ο Ντάισελμπλουμ ήδη από καλοκαίρι. Ότι ουσιαστικά το ελληνικό χρέος αυτή τη στιγμή είναι βιώσιμο και η όποια ρύθμιση θα αφορά το μακροπρόθεσμο διάστημα, μετά το 2023 όταν θα υπάρξει πρόβλημα εξυπηρέτησης του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε «η δομή των δανείων διάσωσης της Ελλάδας σημαίνει ότι η χώρα δεν αντιμετωπίζει καμία μεγάλη πληρωμή τόκων ή δόσης μέχρι το 2025, κι έτσι δεν υπάρχει καμία ανάγκη να δράσουμε τώρα για να μειώσουμε τις μελλοντικές πληρωμές», ενώ προχώρησε και στην κυνική δήλωση ότι «η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι “για το πρεστίζ, όχι ουσίας”», τονίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που έχει συμφωνήσει.

Τι έγινε ξαφνικά και όλοι καίγονται να αρχίσουν οι συζητήσεις για το χρέος, ή μάλλον καίγονται να πουν ότι θα αρχίσουν οι συζητήσεις; Εκτός του ότι έστω και να ανοίξει η όποια συζήτηση, θα αφορά το μακρύ μέλλον και όχι το «τώρα»;

Ο γρίφος δεν είναι καθόλου δύσκολος. ΟΛΟΙ διευκολύνονται με το «σήμα» Ντάισελμπλουμ. Η διαπραγματεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά ακόμα και ότι άλλο ακολουθήσει, όπως η σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό, θα γίνονται στο εξής με φόντο την δήλωση Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς συνέδεσε τα πάντα με τη συζήτηση για το χρέος.

Το ΔΝΤ έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι αίτημά του είναι η  ρύθμιση του ελληνικού χρέους – σημείο στο οποίο συμφωνεί με την Αθήνα – κάτι που οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν το έβλεπαν με καλό μάτι. Ανακοινώνοντας λοιπόν ότι θα μπει στο τραπέζι αυτή η συζήτηση, «ξεκόλλησαν» τα πράγματα κάπως, και ανακοινώθηκε και η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Το ΔΝΤ έχει πλέον λόγο να διαπραγματεύεται και η ελληνική κυβέρνηση έχει λόγο να πει «ναι» και στη μείωση των συντάξεων και στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι θεσμοί, αλλά και να χρησιμοποιήσει την εκστρατεία «ελάφρυνση του χρέους» ως… δικαιολογητικό για τις υποχωρήσεις που θα κάνει.

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για την κυβέρνηση. Γιατί το ΔΝΤ έχει ανοίξει πλέον και ένα νέο κεφάλαιο στις απαιτήσεις του, πέραν των γνωστών περαιτέρω μέτρων. Και αυτό είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Με αυτό ήρθε στις βαλίτσες του την Τρίτη…

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολ Τόμσεν, στα μυστικά δείπνα που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, αλλά και στα ραντεβού που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βερολίνο και Παρίσι νωρίτερα, τόνισε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών δεν ήταν επαρκής και πως θα έπρεπε να είχε απορροφήσει και τα 25 δισ. ευρώ του ESM για να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες.

Ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου το Ταμείο έχει ρίξει την προειδοποίηση-βόμβα ότι μπορεί να χρειαστούν νέες ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών.

Και εδώ είναι που η νεοαποκτηθείσα τακτική των ευρωπαίων για το χρέος με σκοπό την διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων, θα βρει τοίχο…

Facebook Comments