Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να προχωρήσει, εκτός απροόπτου, αύριο ο διεθνής οίκος Fitch Ratings που σήμερα βαθμολογεί την ελληνική οικονομία στο B- με σταθερή προοπτική (outlook).

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβάθμιση δεν αναμένεται να αφορά μόνο στην προοπτική αξιολόγησης, αλλά θα επεκταθεί και στην ίδια την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας με αναβάθμιση τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα. Πρέπει να σημειωθεί πως χθες πτωτική ήταν η τάση που επικράτησε στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων: Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά στο 6,47% και απομακρύνθηκε από το σχεδόν 7% που είχε εκτιναχθεί στα μέσα του μήνα.

Υποχώρηση σημείωνε και η απόδοση του πενταετούς ομολόγου στα επίπεδα του 5,05%. Εν τω μεταξύ, κανονικά αποπληρώθηκαν χθες ομόλογα συνολικής αξίας άνω των 8 δισ. ευρώ και με χρήση βραχυπρόθεσμου εσωτερικού δανεισμού μέσω φορέων της γενικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση αναμένει πλέον την εκταμίευση δόσεων 3,6 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου συνεδριάζει την Παρασκευή 30 Μαΐου και επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη, σε δύο ισόποσες δόσεις, στο δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου, εφόσον εκπληρωθούν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα.

Μήνυμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο, η Fitch αναμένεται να προχωρήσει σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την πρώτη, μετά την επιτυχημένη επιστροφή του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου τον Απρίλιο.

Πρόκειται για μια κίνηση που αποτυπώνει την αισθητή βελτίωση που καταγράφει το κλίμα για την ελληνική οικονομία στο εξωτερικό, εξέλιξη που ενισχύει τη δυναμική και για άλλες εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου τους επόμενους μήνες. Ήδη η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μέσω του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ότι επεξεργάζεται σχέδιο, μέσω του αρμοδίου Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, για ενδεχόμενες νέες εκδόσεις 3 – 6 δισ. ευρώ μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα σενάρια εξετάζεται η έκδοση δεκαετούς ή/και επταετούς ομολόγου, ενώ εισηγήσεις υπάρχουν και για έκδοση εντόκου γραμματίου 18μηνης διάρκειας. Η επόμενη κίνηση δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα γίνει ακόμη και πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση του φθινοπώρου με την τρόικα, εφόσον οι συνθήκες στην αγορά το επιτρέψουν. Επόμενος σταθμός από το «μέτωπο» των ξένων οίκων είναι η αξιολόγηση από τη Moodys την 1η Αυγούστου αλλά και από τη Standard & Poors στις 12 Σεπτεμβρίου.

Χθες το Δημόσιο αποπλήρωσε κανονικά ομόλογα αξίας 4,4 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2009 στο πλαίσιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος, ενώ την Τρίτη εξοφλήθηκαν και άλλα 4,1 δισ. ευρώ ομολόγων που έληγαν, με τα δύο μεγαλύτερα ομόλογα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ειδικά όσον αφορά στα ομόλογα που εξοφλήθηκαν χθες, γνωστά και ως ομόλογα Αλογοσκούφη, πρόκειται για τίτλους που είχε δώσει το Δημόσιο στο πλαίσιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος το 2009 και η Αθήνα είχε επιδιώξει να τα αναχρηματοδοτήσει αντί να τα εξοφλήσει, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014. Το αίτημα προσέκρουσε στην αντίδραση της ΕΚΤ.

Facebook Comments