Fitch: Βλέπει υβριδική λύση αλλά και αυστηρή εποπτεία και όρους

5 λεπτά ανάγνωση
17 Απριλίου 2018

Στην μάχη ανάμεσα στον στόχο για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο και προληπτική γραμμή στήριξης κερδίζει το πρώτο στρατόπεδο, αλλά με αστερίσκους. Αυτό επισημαίνει στην έκθεσή τους για τις προοπτικές των οικονομιών της Δυτικής Ευρώπης ο οίκος Fitch, ο οποίος εκτιμά πως Αθήνα και πιστωτές θα καταλήξουν σε μία «υβριδική λύση». Αυτή δεν θα προβλέπει μεν προληπτική γραμμή στήριξης ή ένα νέο πρόγραμμα. Θα συνοδεύεται, ωστόσο, από αυστηρή εποπτεία και όρους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών του Fitch θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός, που θα συνδέει την ελάφρυνση του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που όπως επισημαίνει θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των αγορών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και εν γένει της οικονομίας.

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι τρεις είναι οι παράγοντες- κλειδιά για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και συνολικά των οικονομιών της Δυτικής Ευρώπης: η δυναμική του δημοσίου χρέους, οι μακροοικονομικές προοπτικές και το πολιτικό περιβάλλον. Όπως αναφέρει η διασύνδεση των τριών είναι σημαντική για το βραχυπρόθεσμο μομέντουμ, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι θετικό, χωρίς να λείπουν οι προκλήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το από τον Οκτώβριο του 2017 ο οίκος έχει προβεί σε έξι αναβαθμίσεις χωρών της περιοχής, βελτιώνοντας τη βαθμολογία του για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ισλανδία. Τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ανδόρα, έχουν θετικές προοπτικές, γεγονός που σημαίνει ότι είναι πιθανή η περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεού τους μέσα στην επόμενη διετία.

Αυτή τη στιγμή μόνο η Βρετανία εμφανίζεται αρνητικές προοπτικές, γεγονός που σύμφωνα με τον Fitch αντανακλά την αβεβαιότητα και τους επακόλουθους κινδύνους, που έχει πυροδοτήσει η απόφασή της να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άφησε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

UBS: Το εντυπωσιακό comeback των ελληνικών ομολόγων

Από «παράδειγμα προς αποφυγή» στις διεθνείς αγορές χρέους, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί

Δημοσιονομικοί κανόνες ΕΕ: επιστροφή στη λιτότητα ή «ευελιξία» για επενδύσεις;

Η συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ έχει επανέλθει δυναμικά

Focus: Η Γερμανία μπορεί να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας

Να διδαχθεί από την Ελλάδα στα θέματα κράτους πρόνοιας, καλεί το περιοδικό