Σε αναστολή της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα προχώρησε η Τουρκία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και η εφημερίδα Sabah.

Αφορμή, τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου, είναι η άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, με τον τούρκο ΥΠΕΞ να σχολιάζει πως η στάση της Αθήνας είναι απαράδεκτη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φέρεται να είπε πως η Αθήνα θέλει ειλικρινά να επίλυση του ζητήματος, χωρίς να διευκρινίσει τι εννοεί, αλλά δέχεται μεγάλες πιέσεις από την Δύση ώστε να μην εκδώσει τους οκτώ. Την μεγαλύτερη πίεση, είπε, δέχονται οι έλληνες δικαστικοί.

Σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Ελλάδα για το μέλλον τον αξιωματικών και σε άλλα ζητήματα.

Σε ισχύ παραμένει η ευρύτερη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, που αφορά κυρίως πρόσφυγες από την Συρία, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Η τοποθέτηση Τσαβούσογλου ήλθε λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην γειτονική χώρα.

 

Facebook Comments