Η ΕΚΤ έχει δημιουργήσει διμερείς πιστωτικές γραμμές και ειδικές συμφωνίες δανεισμού (swap) με τις αρχές Ρουμανίας και Βουλγαρίας προκειμένου να τις διαβεβαιώσει ότι οι ελληνικές τράπεζες που λειτουργούν στις τοπικές αγορές θα έχουν χρηματοδοτική στήριξη κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εισήγαγε αυτές τις κρυφές γραμμές, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να πείσει τις ξένες ρυθμιστικές αρχές να μην τραβήξουν την πρίζα στις τοπικές θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Alpha Bank διαθέτουν σημαντικά στοιχεία ενεργητικού στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Αν αυτά περνούσαν στον έλεγχο των τοπικών ρυθμιστικών αρχών, οι μητρικές τράπεζες θα δέχονταν άμεσο χτύπημα στα κεφάλαια τους που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.

Aνάλογες γραμμές «swap» που επιτρέπουν σε ξένες κεντρικές τράπεζες να δανείζονται από την ΕΚΤ και να δανείζουν ξανά τα χρήματα αυτά τοπικά, χρησιμοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κατά την κρίση της ευρωζώνης.

Αξιωματούχος επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτών των «γραμμών», εξηγώντας ότι έχουν δημιουργηθεί για να εμποδίσουν τις εθνικές κεντρικές τράπεζες από το δράσουν… βιαστικά και να τους διαβεβαιώσουν ότι η ΕΚΤ θα είναι ο ύστατος δανειστής, εάν οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί επίσης την κατάσταση μέσα από την καθημερινές τηλεδιάσκεψης, σημειώνουν οι FT, με όλες τις χώρες όπου οι ελληνικές τράπεζες έχουν θυγατρικές, όπως η Αλβανία, η ΠΓΔΜ και τη Σερβία.

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία θεωρούνται ως οι πιο σημαντικές, διότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν περισσότερο από το ένα πέμπτο των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της Βουλγαρίας και περίπου 12% της Ρουμανίας.

Facebook Comments