Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει κανονικό lockdown, με sms και απαγόρευση εξόδου από το νομό, στη Θεσσαλονίκη ήταν απολύτως επιβεβλημένη. Η κατάσταση, άλλωστε, είχε ξεφύγει και δεν υπήρχε καμία περίπτωση να συγκρατηθεί, αν δεν λαμβάνονταν δραστικά μέτρα. 

Το ότι, όμως, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας επανήλθε σε καθεστώς πλήρους lockdown γεννά το ερώτημα αν ακολουθεί και η Αττική. Αυτή τη στιγμή, μαθαίνω, ότι τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει. Άλλωστε, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η Αττική παραμένει ένα σταθερό μέγεθος. Βεβαίως, τα κρούσματα και στην Αττική είναι πολλά, αλλά ο ρυθμός αύξησης δεν είναι εκθετικός, όπως στη Θεσσαλονίκη που από διψήφιο αριθμό βρέθηκε σχεδόν στα 850 κρούσματα μέσα σε δύο εβδομάδες. Με άλλα λόγια, εκεί χάθηκε η μπάλα, ενώ στην Αθήνα δεν ισχύει το ίδιο. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην Αττική περίπτωση lockdown με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει. Το ότι, όμως, τα μέτρα επεβλήθησαν στη Θεσσαλονίκη σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει διαβεί τον Ρουβίκωνα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Αν, λοιπόν, την επόμενη εβδομάδα η Αττική ακολουθήσει την ίδια πορεία με τη Θεσσαλονίκη, τότε τα περιθώρια της κυβέρνησης θα είναι περιορισμένα. 

Αν, δε, φανεί ότι υπάρχει αξιοσημείωτη πίεση στο σύστημα υγείας της Αττικής, τότε μετράμε κυριολεκτικά αντίστροφα για την επαναφορά του lockdown. 

 

Ο εξ απορρήτων

Facebook Comments