Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην αντίσταση των 680 μονάδων βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να διαφοροποιηθεί από το ευρωπαϊκό αρνητικό κλίμα και να κλείσει με κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,87% στις 675,10 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 678,74 μονάδες και η χαμηλότερη στις 664,73. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 7,89% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 30,35 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,56 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,56% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,68%.

Τα πρώτα μηνύματα που υπήρξαν σήμερα από το road show της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-3,01% στο Λονδίνο ήταν θετικά, με τους ξένους επενδυτές να εκτιμούν ότι πολλές εισηγμένες επέδειξαν αξιοσημείωτες αντοχές στις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, κοινή ήταν σχεδόν οι θέσεις πολλών funds, τα οποία υπερτόνισαν την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας στη χώρα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πιο θετικό περιβάλλον επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε σήμερα το πρωί στο Λονδίνο το 10ο road show της ΕΧΑΕ, με τη συμμετοχή 28 εισηγμένων εταιρειών, τόσο από το χώρο του FTSE 25 όσο και από τον Mid Cap. Οι ξένοι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τα πλέον αρμόδια χείλη, για την υφιστάμενη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και την εφαρμογή των επιχειρηματικών πλάνων των εισηγμένων.

Θετικά σήμερα στην αγορά λειτούργησαν και οι δηλώσεις του Υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη στο road show, ότι αξιολόγηση του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και τα stress tests θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
Επίσης, ο κ. Χουλιαράκης συμφώνησε με τις εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών ότι οι συνέπειες των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), ήταν ηπιότερες των αρχικών εκτιμήσεων.

Σε τεχνικό επίπεδο, ο γενικός δείκτης προσπάθησε τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις να διαπεράσει την αντίσταση των 680 μονάδων, χωρίς όμως επιτυχία. Σήμερα, παρά το κακό άνοιγμα, βρήκε κάποιες στηρίξεις ώστε να κρατήσει την επαφή του με το όριο, ωστόσο όπως σημειώνουν οι τεχνικοί αναλυτές θα πρέπει να υπάρξει ένας ισχυρός καταλύτης για να γίνει με πειστικότητα η διάσπαση.

Στο ταμπλό τώρα, ο τζίρος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ οι περισσότεροι ισχυροί ξένοι έχουν ανακόψει τις πρωτοβουλίες τους, μέχρι την «ετυμηγορία» της κάλπης. Άλλωστε, τα επίπεδα των 680-685 μονάδων είναι τεχνικό σημείο αντίστασης το οποίο έχει οριοθετήσει τα περιθώρια ανάληψης πρωτοβουλιών.

Για ακόμη μία ημερά η μετοχή της Πειραιώς (+8,77%) ξεχώρισε, ενώ ακολούθησαν και εκείνες της Eurobank (+7,32%), της Alpha Bank (+5,88%), της Jumbo (+3,80%), της Viohalco (+3,42%), της Εθνικής (+3,21%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ(+3,09%), της Aegean Airlines (+2,21%) και της ΔΕΗ (+2,16%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ(-3,30%), της ΕΧΑΕ (-3,01%), της Coca Cola HBC (-1,87%), της Τιτάν (-1,45%) και της Ελλάκτωρ(-1,34%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (5,20%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τροφίμων-Ποτών (-1,86%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 54 κινήθηκαν ανοδικά, 42 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Facebook Comments