Αιχμηρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ άσκησε ο Άρης Πορτοσάλτε, με αφορμή τη στάση του κόμματος απέναντι στην πρόωρη αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.
Η στάση του ΠΑΣΟΚ στο ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής του χρέους προκαλεί εύλογα ερωτήματα για την οικονομική στρατηγική που θέλει να παρουσιάσει ως κυβερνητική εναλλακτική. Όταν η Ελλάδα μειώνει το χρέος, περιορίζει τους τόκους και ενισχύει την αξιοπιστία της στις αγορές, η αντίθεση σε μια τέτοια επιλογή χρειάζεται σαφή και πειστική οικονομική τεκμηρίωση. Διαφορετικά, το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει να δίνει την εικόνα ενός κόμματος που αντιπολιτεύεται ακόμη και κινήσεις που βελτιώνουν τη δημοσιονομική θέση της χώρας.
Παράλληλα, όσο επιλέγει την άρνηση χωρίς καθαρή εναλλακτική πρόταση, τόσο δυσκολεύεται να πείσει ότι διαθέτει ένα συνεκτικό σχέδιο για την οικονομία και το δημόσιο χρέος.