«Οι τρομοκράτες πιστεύουν πως ένας ελεύθερος λαός θα καταληφθεί από τρόμο. Κάνουν λάθος και ο γαλλικός λαός έχει πολλάκις δώσει τις απαντήσεις σε ανάλογες απειλές. ο γαλλικός λαός είναι ένας λαός υπερήφανος, δυνατός και πάνω από όλα ένας αλός που ξέρει να στέκεται όρθιος μπροστά σε κάθε κίνδυνο μπροστά σε κάθε απειλή» τόνισε αρχικά στην ομιλία του Φρανουά Ολάντ.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μία απειλή παγκόσμια και όχι μία απειλή μόνο για τη Γαλλία. Είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό ο οποίος χρησιμοποιεί τα πιο ύπουλά όπλα για να μας πλήξει. Αυτός όμως ο εχθρός δεν είναι ανίκητος» υπογράμμισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Επίσης ο κύριος Ολαντ σημείωσε: «καλώ το γαλλικό λαό να κρατήσει την ψυχραιμία του και να κάνει χρήση του ήθους, του ψυχικού μεγαλείου του μεγαλείου και των αρχών που διακρίνουν την κοινωνία μας τόσα χρόνια. Θα ήθελα επίσης να δώσω συγχαρητήρια στις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, χωρίς την επέμβαση των οποίων θα θρηνούσαμε πολλοί περισσότερα θύματα. θέλω να τονίσω πως η τρομοκρατία την Παρασκευή χτύπησε αθώους, νέους, χωρίς να κοιτάζει χρώμα, θρησκεία ή εθνικότητα. Η τρομοκρατία χτύπησε την Παρασκευή όχι τον γαλλικό λαό έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στις αξίες της ελευθερίας και του σεβασμού».

Ο πρόεδρος Ολαντ τόνισε επίσης «προσωπικά θέλω επίσης να συγχαρώ τους γάλλους πιλότους οι οποίοι εχθές έπληξαν στόχους τρομοκρατών στη Συρία. Σας αναφέρω πως από τις γαλλικές επιχειρήσεις καταστράφηκε υποδομή των τρομοκρατών αλλά και ένα στρατόπεδο εκπαίδευσής του. Η Γαλλία θα συνεχίσει με ένταση και αποφασιστικότητα να μάχεται ενάντια στους τρομοκράτες και οι επιχειρήσεις μας το επόμενο διάστημα θα ενταθούν. Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως το αεροπλανοφόρο Charles De Gaul θα ξεκινήσει την ερχόμενη Πέμπτη με προορισμό τη Συρία ώστε να ενισχύσει τις γαλλικές δυνάμεις στην περιοχή ». Ο κύριος Ολάντ σημείωσε πως δεν είναι εχθρός της Γαλλίας η Συρία αλλά οι τρομοκράτες χωρίς να αναφερθεί στον Πρόεδρο Άσαντ με τον οποίο δεν αναμένεται άμεσα η έναρξη συνομιλιών.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο γάλλος Πρόεδρος σημείωσε: «Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να υποδέχεται ανθρώπους που ζητούν άσυλο. Σε καμία περίπτωση οι άνθρωποι που φεύγουν από τη Συρία δεν είναι τρομοκράτες. Η Γαλλία δεν θα εμπλακεί ποτέ σε έναν πόλεμο πολιτισμών ή θρησκείας. Προτείνω επίσης οι έλεγχοι στα σύνορα της Ευρώπης αλλά και κάθε χώρας ξεχωριστά να γίνονται από συντονισμένες και συνεργαζόμενες ευρωπαϊκές δυνάμεις».

Ο γάλλος Πρόεδρος ζήτησε από την ολομέλεια της Βουλής να επικυρώσει το αίτημά του ώστε να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για το επόμενο τρίμηνο ώστε όπως σημείωσε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στις γαλλικές αρχές να ελέγξουν την επικράτεια για άτομα τα οποία είναι σε θέση να πλήξουν την ακεραιότητα και την ισορροπία της γαλλικής κοινωνίας.

Επίσης ο κύριος Ολαντ τόνισε πως είναι αναγκαίο η Γαλλία να προχωρήσει σε νομοθετικές αναθεωρήσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα να συλλαμβάνει και να αποβάλλει από τους κόλπους της, άτομα τα οποία αποδεδειγμένα αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και την ειρήνη.

Ο κύριος Ολαντ ζήτησε από την ολομέλεια της Βουλής να ψηφίσει και για την ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας αλλά και της δικαστικής εξουσίας, να εξουσιοδοτηθούν οι έλεγχοι όλων των τεχνολογικών μέσων και ανακοίνωσε τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων στην αντιτρομοκρατική, 1000 νέων θέσεων στον τομέα των τελωνειακών ελέγχων με ειδική εκπαίδευση για να είναι δυνατή η ανίχνευση της διακίνησης όπλων και τέλος σημείωσε πως θα δημιουργηθούν 5000 νέες θέσεις στην αστυνομία ενώ επισήμανε πως καμία περικοπής σε θέσεις δεν πρόκειται να γίνει στο στρατό.

Ο γάλλος Πρόεδρος ζήτησε επίσης από το Πρωθυπουργό οι συγκεκριμένες αλλαγές και τα νέα νομικά δεδομένα να έχουν αποφασιστεί το ταχύτερο δυνατό ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Φρανσουά Ολαντ τόνισε “Η δημοκρατία θα κερδίσει την τρομοκρατία. Ζήτω η Δημοκρατία, Ζήτω Η Γαλλία”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γάλλος Πρόεδρος καταχειροκροτήθηκε από την ολομέλεια ενώ η συνεδρίαση έκλεισε με την ολομέλεια να ψάλει το γαλλικό εθνικό ύμνο. 

Facebook Comments