Αύριο αναμένεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ κατά την οποία ο Mario Draghi θα αποφασίσει αν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στο τρέχον QE. Οι εκτιμήσεις είναι μοιρασμένες και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης αβέβαιο. Και αυτό γιατί οι αποφάσεις του Mario Draghi θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνεδρίαση της Fed στις 16 Δεκεμβρίου.

Αν ο Mario Draghi προχωρήσει σε μια νέα κίνηση, το EUR/USD θα βρεθεί κάτω από ισχυρότατες πιέσεις και δεν αποκλείεται να βρεθεί χαμηλότερα ακόμα και 200 pips. Αυτό, ως ένα βαθμό, θα αποτελέσει ένα εμπόδιο για τη Fed καθώς θα πρέπει να πραγματοποιήσει μια αύξηση των επιτοκίων υπο το βάρος το EUR/USD να ξεφύγει ακόμα και κάτω από το 1,0000.

Κατά την εκτίμησή μας, αν ο Mario Draghi προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, η Fed θα κάνει και τη δική της κίνηση αλλά ταυτόχρονα θα χρησιμοποιήσει εξαιρετικά χαλαρή ρητορική, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο ενός μεγάλου short squeeze. Άλλωστε την πιθανότητα αυτή ενισχύουν και οι τοποθετήσεις των επενδυτών, οι οποίες είναι σημαντικά χαμηλότερες στο δολάριο απ’ότι όταν το δολάριο βρέθηκε σε πολυετή υψηλά.

Η κίνηση της Fed θεωρείται δεδομένη καθώς αυτή τη στιγμή τα futures προεξοφλούν αυτή την κίνηση σε πιθανότητα 78%.

Facebook Comments