Το 2015, οι αγορές έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα απρόβλεπτες καθώς η μεγάλη πλάγια τάση που έχει δημιουργηθεί, δίνει την ευκαιρία για μεγάλες διακυμάνσεις και ξαφνικές αντιστροφές. Δεδομένου ότι οι επενδυτές χρησιμοποιούν και αυξημένα επίπεδα μόχλευσης, αυτές οι απότομες και βίαιες εναλλαγές, έχουν σαν αποτέλεσμα εγκλωβισμούς και μεγάλες απώλειες.

Η πολύ μεγάλη μεταβλητότητα οδηγεί σε αδυναμία πρόβλεψης με αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των επενδυτών αυτών που αδυνατούν να προβλέψουν και μένουν εκτός αγοράς. Οι επενδυτές που είναι διχασμένοι είναι ένας πολύ καλός δείκτης προκειμένου να προβλέψουμε την επόμενη κίνηση αλλά κυρίως το πόσο δυνατή θα μπορούσε να είναι.

Το παρακάτω γράφημα δείχνει το ποσοστό των Αμερικανών επενδυτών που έχουν “neutral” άποψη για τις αγορές. Δηλαδή, ούτε bullish ούτε bearish.

07 12 15 spxsent

Μερικά χρήσιμα στοιχεία. Την τελευταία φορά που οι «ουδέτεροι» ήταν πάνω από 50% ήταν το Μάιο. Έκτοτε οι αγορές δεν έχουν δει νέα υψηλά. Την Παρασκευή, παρά την άνοδο, οι «ουδέτεροι» πέρασαν και πάλι πάνω από το 50%. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε πλάγια τάση, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για μια έντονη κίνηση.

Facebook Comments