Τις υπογραφές της ελληνικής κυβέρνησης στη συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση των 86 δισ. ευρώ με τον ESM αλλά και τα κείμενα των Eurogroup για το Μνημόνιο ΙΙΙ όπου προβλέπεται «ενεργός ρόλος» του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα υπενθύμιζε χθες στην Αθήνα το Βερολίνο στον απόηχο της αντιπαράθεσης σχετικά με το ρόλο του Ταμείου. 

Στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα «δεν είναι μόνο πρακτική που έχει αποδώσει, αλλά είναι θεμελιωμένη και στα σχετικά νομικά κείμενα για το πρόγραμμα του ESM και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως στη δήλωση του Eurogroup τον Αύγουστο, η οποία στηρίχθηκε και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα απολύτως απαραίτητη.

Σε σχετική ερώτηση η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τισενχάουζεν περιορίστηκε να επαναλάβει ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι όπως έχει καταγραφεί στη δήλωση του Eurogroup στις 14 Αυγούστου: “Επιθυμούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον πρόγραμμα”». Επισήμανε δε ότι στο σχετικό κείμενο αναφέρεται ο όρος «indispensable» (επιτακτική). «Αρα όλα είναι σαφή», πρόσθεσε.

Εμμονή

Η εμμονή του Βερολίνου και ειδικότερα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για παρουσία του ΔΝΤ όχι μόνο στο ελληνικό αλλά και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης έχει ως στόχο την αποφυγή της πολιτικής διαπραγμάτευσης μέτρων και στόχων με αποτέλεσμα την αποτυχία τους. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ πιστεύει ότι η παρουσία του ΔΝΤ ως τεχνοκρατικού οργανισμού αποτρέπει το ενδεχόμενο ενδιάμεσων πολιτικών συμφωνιών που θα διαιώνιζαν το πρόβλημα για τις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

Κατά Σόιμπλε

Παρ’ όλα αυτά, υπήρξε και νέα αντίδραση από την Αθήνα διά στόματος της κυβερνητικής εκπρόσωπου κ. Ολγας Γεροβασίλη, η οποία επιχείρησε να προσωποποιήσει την αντιπαράθεση: «Δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα ο τίτλος ότι βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκρουσης με το Βερολίνο», δήλωσε την Τετάρτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. 

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα αναφερόμενη στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και πρόσθεσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε εκφράζει τέτοιες θέσεις». «Συχνά οι θέσεις αυτές δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας και του λαού», παρατήρησε η κ. Γεροβασίλη.

Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ σημείωσε πως «πολλές φορές εκφράζει νεοφιλελεύθερες απόψεις», αλλά τόνισε πως δεν μπορεί να προεξοφληθεί το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.

Facebook Comments