Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου διμήνου, στις 858 μονάδες και με απώλειες μεγαλύτερες του 2,8%, ενώ οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα υποτονικές, αφού δεν έχουν αγγίξει καν τα 20 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός κλάδος καταγράφει απώλειες άνω του 3%, στα επίπεδα των 157 μονάδων.

Μόνο επτά ανοδικές συνεδριάσεις γράφει η αγορά από τις 20 Μαϊου μέχρι σήμερα, ενώ οι απώλειες από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν το 6%. Επιπρόσθετα, οι συναλλαγές έχουν περιοριστεί σημαντικά, με τον μέσο να διαμορφώνεται κοντά στα 50 εκατ. ευρώ, από 100 εκατ. ευρώ, πριν προκύψει η ενδοκυβερνητική κρίση, η υποβάθμιση στις αναδυόμενες αγορές από την Morgan Stanley, το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και τις αρνητικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ από το ΔΝΤ.

Όπως έχει τονιστεί, οι ξένοι έχουν αλλάξει συμπεριφορά και στάση απέναντι στην Ελλάδα. Υπάρχει ανησυχία για… ατύχημα, λόγω χρηματοδοτικού κενού ύψους 3 δις. ευρώ, αν ο κυβερνητικός συνασπισμός διαλυθεί και η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Αν και οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο, όπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, είναι μικρές, ωστόσο η αναταραχή που έχει προκληθεί πηγαίνει πίσω την είσπραξη των φόρων και τις μεταρρυθμίσεις, σε μία χρονική συγκυρία, όπως αυτή της τουριστικής περιόδου, στην οποία η κυβέρνηση ποντάρει για τη δημιουργία βάσης επιστροφής στην ανάκαμψη.

Σε κάθε περίπτωση, ένας μεγάλος βραχνάς της κυβέρνησης, αυτός της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τελειώνει την ερχόμενη εβδομάδα με την ολοκλήρωση των αυξήσεων σε Πειραιώς και Αττικής, καθώς όλα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό υπερκάλυψης. Η αναταραχή στο κυβερνητικό σχήμα όμως, που έχει ανησυχήσει σφόδρα τους ξένους επενδυτές, αποτυπώνεται στην πτώση των τιμών των ομολόγων και στην αύξηση της απόδοσης, κοντά στο 11,5% για τη δεκαετία, που σημαίνει και τυπικά ότι οι αγορές έκλεισαν και πάλι για την Ελλάδα. Αύξηση 58 μονάδων βάσης σημείωνε η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου την Παρασκευή, στο 11,29%, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την ΕΡΤ και ενδεχόμενης αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Τα spreads για την Ελλάδα είναι στις 900 μονάδες βάσης, την Πορτογαλία στις 472, την Ισπανία στις 318 και την Ιταλία στις 288 μονάδες.

Στο ταμπλό του Χ.Α., με εξαίρεση την μετοχή της Eurobank Properties, στην οποία έχει μεγάλη θέση το Fairfax, οι υπόλοιπες μετοχές του 25άρη υποχωρούν. Στα 3,47 ευρώ υποχωρεί η ΕΤΕ και με πτώση πάνω από 5%, ενώ παρόμοιο ποσοστό απωλειών καταγράφουν Τέρνα Ενεργρειακή και Frigoglass. Πάνω από 6% η πτώση για την Ελλάκτωρ, στα όρια των 2 ευρώ, ενώ ισχυρές είναι οι απώλειες για τον Μυτιληναίο, την Ιντραλότ και την ΕΧΑΕ. Στα 0,406 ευρώ υποχωρεί η Alpha και στο 1,31 ευρώ η Πειραιώς με πτώση άνω του 2%.

 

ΧΣ

Facebook Comments