Πριν από ένα χρόνο, η Fed έκανε πίσω από την αρχική της πρόβλεψη για τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων το 2016 και τελικά προχώρησε σε μια αύξηση, το Δεκέμβριο. Φέτος, η Fed αναμένεται ότι θα αυξήσει τρεις φορές το βασικό επιτόκιο, με την πρώτη να είναι την ερχόμενη Τετάρτη.

Σε έρευνα του Bloomberg σε 45 οικονομολόγους η οποία έγινε την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος όρος των απαντήσεων δίνει τρεις αυξήσεις επιτοκίων για το 2017. Οι αυξήσεις αναμένονται το Μάρτιο, τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο. Η εκτίμηση αυτή είναι υψηλότερη από τις δυο εκτιμήσεις που αναμένονταν το Φεβρουάριο.

13 03 17 bloomberg

Τις ίδιες εκτιμήσεις έχουν πλέον και οι επενδυτές, καθώς για πρώτη φορά, οι πιθανότητες για τρεις αυξήσεις επιτοκίων, όπως αυτές εκφράζονται από τα Fed Funds Rates, πέρασαν πάνω από το 50%.

Σύμφωνα με αναλυτή της Standard Chartered Bank, το γεγονός ότι η Fed και οι επενδυτές έχουν ακριβώς τις ίδιες εκτιμήσεις, είναι πολύ θετικό καθώς αυτό συνεπάγεται ότι το περιβάλλον χαμηλής μεταβλητότητας θα διατηρηθεί.

Αυτή η μεταστροφή έγινε μετά από μια σειρά θετικών μακροοικονομικών στοιχείων και μετά από μια σειρά hawkish δηλώσεων από αξιωματούχους της FOMC. Στις 3 Μαρτίου, η Janet Yellen, σε ομιλία της είχε υποστηρίξει ότι μια αύξηση επιτοκίων θα ήταν κατάλληλη. Ενδιαφέρον θα υπάρξει και για τις νέες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, από τα στελέχη της FOMC.

Στην έρευνα του Bloomberg, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν, αύξησαν τις εκτιμήσεις τους για τα επιτόκια το 2018 και το 2019, με αποτέλεσμα και αυτές οι εκτιμήσεις να βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με αυτές της FOMC.

Facebook Comments