Ο ισπανικός τομέας υπηρεσιών αναπτύχθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τις πρόσφατες ενδείξεις ότι η οικονομία βγαίνει από μια βαθιά, παρατεταμένη ύφεση.

Η εταιρεία δεδομένων Markit δήλωσε ότι η μηνιαία της μέτρηση δραστηριότητας μεταξύ των Ισπανών παρόχων υπηρεσιών, με βάση έρευνα σε στελέχη, σημείωσε άνοδο στις 50,4 μονάδες τον Αύγουστο από τις 48,5 μονάδες τον Ιούλιο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης έχει ξεπεράσει το όριο των 50 μονάδων, γεγονός που υποδηλώνει ανάπτυξη σε μηνιαία βάση, για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2011.

Η άνοδος ωστόσο ήταν ήπια, και οι εταιρείες συνεχίζουν να περικόπτουν θέσεις εργασίας, υπογραμμίζοντας την ευάλωτη φύση της οικονομικής ανάκαμψης.

«Οι εταιρείες είναι απρόθυμες να προσλάβουν εργαζόμενους, ενώ η σταθερή, ισχυρή ανάπτυξη παραμένει απατηλή και οι προοπτικές είναι ακόμη αβέβαιες», δήλωσε ο Andrew Harker, οικονομολόγος της Markit.

Αλλά μια αύξηση στις νέες παραγγελίες υποδηλώνει θετικές προοπτικές για τον κλάδο. Τα στοιχεία, μαζί με μια παράλληλη ανάκαμψη στον μεταποιητικό κλάδο, υποδηλώνουν πως η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο, δήλωσε ο Harker.

Τα επίσημα στοιχεία εμφανίζουν ότι το ισπανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,1% σε τριμηνιαία βάση μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, και αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό συρρίκνωσης από το συγκρίσιμο τρίμηνο του 2011, όταν ξεκίνησε η τελευταία επιβράδυνση.

Facebook Comments