Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να μετακυλήσει τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της, διευκρίνισε σήμερα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της κεντρικής τράπεζας, Jorg Asmussen, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί το επόμενο έτος ένα επιπλέον ποσό μεταξύ 5 δισ. ευρώ και 6 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της.
 
Σημείωσε ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 θα διαμορφωθεί ανάλογα με το πώς θα προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που εφαρμόζει η Ελλάδα. 
 
Απέκλεισε ωστόσο και νέα βοήθεια από την ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να μετακυλήσει τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα. “Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να κλείσουμε το χρηματοδοτικό κενό και δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γίνει αυτό με μετακύλιση ομολόγων ή με κάποιο άλλο τρόπο που θα οδηγεί σε νομισματική χρηματοδότηση, αυτό δεν είναι δυνατό για την ΕΚΤ και για ολόκληρο το Ευρωσύστημα”, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. 
 
Η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες εθνικές κεντρικής τράπεζας έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα ύψους 4,4 δισ. ευρώ με ορίζοντα ωρίμανσης μέχρι το 2016, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. 
 
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα προανήγγειλε διπλό σχέδιο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του 2014 με μετακύλιση ομολόγων της ΕΚΤ και “ανακύκλωση” των ομολόγων Αλογοσκούφη  που λήγουν φέτος. 
 
Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ θεωρεί εξάλλου πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του μνημονίου η οποία όπως ανέφερε “διεκόπη και πλέον εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να κάνουν ότι είναι αναγκαίο προκειμένου να ολοκληρωθεί”. 
 
Το πλέον σημαντικό, συμφώνα με τον ίδιο, είναι να κλείσει το σημαντικό δημοσιονομικό κενό το οποίο υπάρχει για το επόμενο χρόνο. 
 
Διευκρίνισε τέλος ότι το Eurogroup, θα ανταλλάξει απόψεις για το πώς θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του υφιστάμενου προγράμματος. “Δεν θα μιλήσουμε για νέο πρόγραμμα, αλλά θα μιλήσουμε πως θα κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του υφιστάμενου προγράμματος”, σημείωσε. 
 
Ο Asmussen εξέφρασε τέλος την πεποίθηση του ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα συμφωνήσουν στη συνάντηση τους την Τρίτη (ECOFIN) στη νομική βάση για την ενιαία εποπτική αρχή των τραπεζών.  
 
“Σημειώνουμε αργή αλλά σταθερή πρόοδο σε όλα τα στοιχεία της τραπεζικής ένωσης και εφόσον δημιουργήσουμε μια σταθερή βάση αύριο θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε όλες τις σχετικές προετοιμασίες”, δήλωσε.

Facebook Comments