Η σεροτονίνη είναι ένας  νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που είναι αρμόδιος για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Για να παράγει το σώμα μας «την ουσία της ευτυχίας», απαιτεί το αμινοξύ τρυπτοφάνη. Η τρυπτοφάνη που χρειάζεται ο οργανισμός για να παράσχει σεροτονίνη αποκτιέται μόνο από τη διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ελλιπής πρόσληψη τρυπτοφάνης μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, αϋπνία και ανησυχία, μειωμένη κριτική ικανότητα ακόμα και βία. Σίγουρα έχετε συναντήσει ανθρώπους που γίνονται επιθετικοί όταν πεινούν!

Φυσικές πηγές τρυπτοφάνης για να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας:

Αβοκάντο: Εκτός από υψηλή πηγή τρυπτοφάνης, το αβοκάντο είναι επίσης μια από τις πλουσιότερες πηγές πρωτεΐνης, φυλλικού οξέος και των φιλικών για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

Γάλα σόγιας: Είναι μια καλή πηγή τρυπτοφάνης.

Ψάρι και αυγά: Πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά και σε τρυπτοφάνη. Ειδικά για το αυγό, η τρυπτοφάνη «κρύβεται» στον κρόκο.

Σοκολάτα: Ο λόγος που μερικές φορές τρελαινόμαστε για σοκολάτα ενδέχεται να είναι ότι περιέχει τρυπτοφάνη. Επιπρόσθετα, η μαύρη σοκολάτα εκτός από τρυπτοφάνη, περιέχει και σεροτονίνη.

Λιναρόσπορος: Περιέχει μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης και ω-3 λιπαρά οξέα. H κατανάλωση τεσσάρων έως πέντε σπόρων ανά ημέρα ή τρία έως τέσσερα κουταλάκια του γλυκού λινέλαιο, είναι αρκετά για να ανεβάσουν τη διάθεση σας.

Ανανάς: Ένα φρούτο πλούσιο σε τρυπτοφάνη που ανεβάζει την διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας.

Σπανάκι: Είναι μια σημαντική πηγή για βιταμίνες, μέταλλα και φυλλικό οξύ, καθώς και τρυπτοφάνη.

Σπαράγγια: Μια υπερτροφή η οποία εκτός από τρυπτοφάνη, περιέχει φολικό οξύ και βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C.

Τοφού: Παρέχει την αναγκαία πρωτεΐνη στο σώμα καθώς και μια καλή ποσότητα τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο.

Κοτόπουλο: Εκτός της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, το κοτόπουλο περιέχει υψηλά επίπεδα της τρυπτοφάνης, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Επίσης προσφέρει χρώμιο, ένα μέταλλο που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει πιο αποτελεσματικά την ινσουλίνη, βελτιώνοντας τα επίπεδα της ενέργειας.

 

 

Facebook Comments