Χρ. Μεγάλου: ’Η Ελλάδα πέρασε τον κάβο’

MarketNews

Χρ. Μεγάλου:

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα «πέρασε τον κάβο» εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη.

«Η Ελλάδα αναμένεται να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος και ακόμη εντονότερο του χρόνου. Για μια σειρά από λόγους, κυρίως λόγω του τουρισμού, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως η Ελλάδα πέρασε τον κάβο», δήλωσε ο επικεφαλής της Eurobank.

Αναφερόμενος στις αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, είπε πως θα αποτυπώσουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ υποστήριξε πως το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο από ό,τι τα τελευταία χρόνια.

«Μετά από έξι χρόνια σωρευτικής ύφεσης της τάξης του -26% καταγράφουμε για πρώτη φορά θετική ανάπτυξη και του χρόνου θα έχουμε και θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης», τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Όσον αφορά στη Eurobank, είπε πως η αποτίμησή της κατά την πρόσφατη ΑΜΚ ήταν ευθυγραμμισμένη με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το βασικό για εμάς, πρόσθεσε ο κ. Μεγάλου ήταν να ανακεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα. «Αυτό δημιούργησε μια πολύ θετική ώθηση και για την ελληνική οικονομία και για τις άλλες τράπεζες και θα λειτουργήσει ανάλογα θετικά και για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.»

Σχολιάζοντας επίσης τις αποφάσεις της ΕΚΤ, επεσήμανε πως έχουν γίνει πάρα πολλά από την πλευρά της και εκτίμησε πως η επίδραση θα είναι ιδιαίτερα θετική για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Ως προς την Ελλάδα έχουν ήδη επιφέρει μια μείωση των αποδόσεων των κρατικών και εταιρικών ομολόγων και ουσιαστικά δημιουργούν μια ενοποιημένη τραπεζική αγορά, στην οποία ο πυρήνας θα μεταφέρει χρήματα στην περιφέρεια. Και αυτό έχει μόνο θετικές συνέπειες για την ανάπτυξη του συστήματος συνολικά», σημείωσε ο κ. Μεγάλου.