Τη διαβεβαίωση από το νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα και ειδικότερα τις 12 προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση των δύο δόσεων του 1 δισ. ευρώ, αναμένουν οι εταίροι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, που θα ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα στο Λουξεμβούργο.

Τις τελευταίες μέρες αξιωματούχοι της ευρωζώνης επισημαίνουν ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα η τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο της προηγούμενης αξιολόγησης.

Πρόκειται για 12 νομοθετήματα, εκ των οποίων τα 6 έπρεπε να είχαν υιοθετηθεί μέχρι το τέλος Μαΐου και τα υπόλοιπα 6 εντός του Ιουνίου. Η καθυστέρηση που σημειώθηκε καθιστά πλέον επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης όλων αυτών των δράσεων το αργότερο ως τις αρχές Ιουλίου.

Ενόψει της επόμενης αξιολόγησης

Κι αυτό όχι μόνο για την εκταμίευση των δύο δόσεων, αλλά γιατί η εταίροι έχουν θέσει ως προϋπόθεση για την έναρξη της επόμενης αξιολόγησης την προηγούμενη τήρηση όλων των δεσμεύσεων από την κυβέρνηση. Αξιωματούχος της ευρωζώνης διευκρίνισε στην αρχή της εβδομάδας στις Βρυξέλλες ότι εφόσον τηρηθούν οι δεσμεύσεις, τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας θα πάει τον Ιούλιο στην Ελλάδα για να προετοιμάσει την έλευση των επικεφαλής η οποία τοποθετείται χρονικά για τις αρχές του φθινοπώρου.

Η επόμενη αξιολόγηση θα είναι μια από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών, διότι σ’ αυτήν θα καθοριστούν επόμενα βήματα σχετικά με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, αφού θα προσδιοριστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2016. Ωστόσο το σημαντικότερο όλων είναι ότι στη διάρκεια αυτής της αξιολόγησης θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του δημοσιονομικού χρέους και τα ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσής του, που είναι σήμερα πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Με βάση την εισήγηση της Τρόικας στο θέμα του χρέους, θα προετοιμαστούν και οι αποφάσεις του Εurogroup περί τα τέλη του έτους.

Στη διάρκεια της συζήτησης θεωρείται βέβαιο ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, της Κομισιόν και εταίροι θα ζητήσουν από το νέο υπουργό Οικονομικών η επιλογή του αντικαταστάτη του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη να γίνει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο.

Σύμφωνο Σταθερότητας και έκθεση του ΔΝΤ στο επίκεντρο

Μολονότι δεν προβλέπεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, θεωρείται βέβαιο ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν στο περιθώριο της συνεδρίασης το ζήτημα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θέτουν ανοιχτά Παρίσι και Ρώμη με την σθεναρή υποστήριξη των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, αποφάσεις δεν αναμένονται, ωστόσο, «στη συζήτηση θα καταγραφούν οι απόψεις των χωρών-μελών και ενδεχομένως θα αναζητηθούν συμβιβαστικές προτάσεις που θα διασφαλίζουν περισσότερο χρόνο στις προβληματικές χώρες προκειμένου να εξυγιάνουν τα δημοσιονομικά τους». Άλλωστε, οι περισσότερες απαντήσεις όσον αφορά τις αναπτυξιακές προοπτικές των χωρών που βρίσκονται σήμερα υπό πίεση αναμένεται να δοθούν στο πλαίσιο της επικείμενης συνόδου κορυφής (26-27 Ιουνίου).

Σόιμπλε: «Δεν έχουμε διαφορές»

Σχολιάζοντας πάντως τις δηλώσεις του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπέρ της χαλάρωσης του συμφώνου σταθερότητας, με τη διασφάλιση περισσότερου χρόνου στις χώρες που προωθούν αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέψευσε ότι σημειώνονται διαμάχες στους κόλπους της κυβέρνησης συνασπισμού. «Δεν έχουμε διαφορές» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο κ. Σόιμπλε. Παράλληλα ο γερμανός υπουργός προειδοποίησε ότι τα εργαλεία της νομισματικής πολιτικής που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά διασφαλίζουν μόνο χρόνο.

Οι 18 υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν σήμερα το «πράσινο φως» για την ένταξη της Λιθουανίας στην ευρωζώνη, καθώς η χώρα πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια. Η επίσημη απόφαση για την ένταξη της Λιθουανίας στην κλαμπ του κοινού νομίσματος θα ληφθεί τον επόμενο μήνα.

Η έκθεση του ΔΝΤ


Έντονη αναμένεται να είναι η συζήτηση στο Eurogroup όσον αφορά την έκθεση του ΔΝΤ για η ζώνη του ευρώ, την οποία θα παρουσιάσουν στους 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Ρέζα Μογκαντάμ. Στην εν λόγω έκθεση θα υπογραμμίζονται τα προβλήματα του υψηλού χρέους σε πολλές χώρες της ευρωζώνης και της ανεργίας και θα επισημαίνεται η ανάγκη πρόσθετων μέτρων, νομισματικού αλλά και οικονομικού χαρακτήρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Facebook Comments