Η ψυχρολουσία που υπέστη η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα στο τελευταίο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας, ανοίγει το δρόμο για πρόωρες εκλογές μέσα στον φθινόπωρο του 2018.
 
Δεν ήταν αναμενόμενο ότι η Γερμανία θα αντιδρούσε με τον τρόπο που αντέδρασε, μπλοκάροντας την δόση των 15 δις ευρώ, που είναι απαραίτητη για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή σε μια μορφή κανονικότητας για την ελληνική οικονομία. Η πρόφαση του υπουργού οικονομικών Σολτς δεν ήταν ιδιαίτερα πειστική. Για 28 εκατομμύρια € δεν είναι δυνατόν να εμποδίζεται η εκταμίευση των 15 δις.
 
Όταν μάλιστα η αναβολή της εφαρμογής του μέτρου  του αυξημένου Φ.Π.Α. στα νησιά που πνίγονται από την μεταναστευτική κρίση, δεν ήταν καν απόφαση που έθιγε τις συστάσεις των δανειστών. Και σίγουρα δεν εμποδίζει την επίτευξη του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ.
 
Είναι σαφές ότι η στάση του Βερολίνου αποτέλεσε προειδοποίηση για την Αθήνα, καθώς οι δανειστές δεν εμπιστεύονται την ελληνική κυβέρνηση και τις από δω και πέρα κυβερνητικές πολιτικές σε ότι αφορά την παροχολογία ενόψει των εκλογών, οι οποίες το αργότερο θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2019. Το πρόβλημα αξιοπιστίας που υπάρχει για την Ελλάδα και ειδικότερα για την κυβέρνηση των κύριων Τσίπρα και Καμμένου, παραμένει ισχυρό και δεν πείθει ούτε τους δανειστές ούτε τις αγορές, η εκπεφρασμένη δήλωση τους ότι προτίθενται να εφαρμόσουν κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα. Αντίθετα, η πρόθεση της κυβέρνησης να ζητήσει κατάργηση ή έστω αναστολή στην εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων έχει προκαλέσει μεγάλη, αρνητική συζήτηση μεταξύ των δανειστών.
 
Είναι πλέον βέβαιο ότι αν ο ΣυΡιζΑ δεν κατόρθωσει να πετύχει αναβολή γιατη μείωση των συντάξεων, δεν μπορεί να πάει σε εκλογές μετά την 1 Ιανουαρίου 2019. Κατά συνέπεια, θα υποχρεωθεί σε πρόωρες εκλογές μέσα στο 2018, αν και ο στόχος του κύριου Τσίπρα,  παραμένει ο Μάιος 2019, οπότε με τη διενέργεια τετραπλών εκλογών, θα προσπαθήσει να μπερδέψει τους ψηφοφόρους και να μειώσει την εκλογική του ήττα και στις τέσσερις κάλπες, που πρόθεση του είναι τότε να στηθούν.
 
Αυτό όμως είναι λίαν αβέβαιο δεδομένου ότι τόσο το θέμα των συντάξεων όσο και το θέμα των Σκοπίων θα συνεχίσουν από ότι φαίνεται να αποτελούν το κεντρικό ζήτημα που απασχολεί όλους τους έλληνες ψηφοφόρους. Υπό τις συνθήκες αυτές, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του αναζητούν τρόπους να απεμπλακούν από την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Γι’ αυτό και μοιραία προετοιμάζονται από τώρα για εκλογές αιφνιδιαστικές.
 
Ο κίνδυνος όμως για τον κυβερνητικό συνασπισμό είναι μήπως οι πρόωρες εκλογές του φθινοπώρου αποτελέσουν ένα έμμεσο δημοψήφισμα για την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών και για τις συντάξεις, που όλοι έλληνες γνωρίζουν ότι εάν επανεκλεγούν  οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος θα τις κόψουν οπωσδήποτε. Γι’ αυτό, το Μαξίμου προετοιμάζεται ακόμα και για ρήξη με τους δανειστές με πρόσχημα το θέμα των συντάξεων. Όλα αυτά όμως είναι ακόμα εξαιρετικά πρόωρα, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής τις οριστικές του αποφάσεις. Οι οποίες, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, θα εξαρτηθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους για τις συντάξεις. 
 
Μέσα στα σχέδια του Μαξίμου, περιλαμβάνεται κι η συνταγματική αναθεώρηση, την οποία προωθεί ο κύριος Τσίπρας προκειμένου να προκαλέσει ευρεία συζήτηση μεταξύ των κομμάτων αλλά και τωνκοινωνικών φορέων, επιδιώκοντας ο ίδιος να υπηρετήσει την αριστερή φυσιογνωμία του,  η οποία έχει ιδιαίτερα θιγεί κατά το τελευταίο διάστημα, οπότε είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας. Όμως, η συνταγματική αναθεώρηση, εκτιμάται, ότι δεν συγκινεί ευρείες λαϊκές μάζες και κατά συνέπεια η επίδραση της στη λαϊκή ψήφο θα είναι πολύ περιορισμένη.
 
Είναι πλέον προφανές ότι ο πρωθυπουργός κι η κυβέρνηση του βρίσκονται στριμωγμένοι με την πλάτη στον τοίχο. Γι αυτό, εκτιμάται,  πως η καλύτερη επιλογή που έχουν είναι να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές το ταχύτερον δυνατόν, προκειμένου να διασώσουν ότι ακόμα σώζεται από την εκλογική δύναμη του ΣυΡιζΑ, που πολλοί φοβούνται ότι θα κινδυνεύσει με καθίζηση όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, μέσα σε συνθήκες διαρκούς λιτότητας.

Facebook Comments