Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος συνεχίζουν να μην ευνοούν την επιλογή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για την ελληνική κυβέρνηση. Φυσικά, οι κύριοι του Μαξίμου δεν θα θέλουν να αποχωριστούν πρόωρα τις καρέκλες τους – εξαντλώντας ακόμη και το τελευταίο λεπτό εξουσίας – ωστόσο σε ένα σενάριο όπου υπήρχε κλείσιμο της ψαλίδας με την Νέα Δημοκρατία και με όπλο την παροχολογία, θα μπορούσαν να τολμήσουν το (προς το παρόν) ανήκουστο.

Αν κανείς κοιτάξει την γενική εικόνα  γύρω από την οικονομία και τα δημοσιονομικά, θα δει πως οι προσπάθειες καλλωπισμού και βελτίωσης του κλίματος (με κίνητρο τις κάλπες φυσικά) είναι τεράστιες. Δεν κόπηκαν οι συντάξεις, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, εξαγγελίες-βροχή για νέο γύρο προσλήψεων στο δημόσιο, ξαφνικά κάτι κινείται στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ ο πλήρως μεταλλαγμένος ΣΥΡΙΖΑ τα έχει καλά με τους θεσμούς και έτσι στη χώρα δεν.. μυρίζει πια πολιτικός κίνδυνος. Παρά τα καμπανάκια των θεσμών για την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται να ανησυχεί καθώς ξέρει πως θα ακολουθήσει πιστά τις υποδείξεις τους. Προς το παρόν έτσι, η ξαφνική αύξηση της ανεργίας κατά 22.000 άτομα, οι κωλυσιεργίες σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα όπως του Ελληνικού, η περικοπή πρόσθετων επενδύσεων 286 εκατομμυρίων ευρώ και οι προειδοποιήσεις των οίκων ( βλ Fitch, Citi) για τις μεγάλες προκλήσεις και τους κινδύνους με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ελληνική οικονομία, δεν έχουν χαλάσει τη… σούπα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα από τα πιο σημαντικά… ξαφνικά επιτεύγματα της κυβέρνησης είναι το ότι από την… απραγία έχουμε περάσει την πλήρη και ισχυρή κινητοποίηση απέναντι στο θέμα των τραπεζών, με συμφωνία για τον νέο νόμο Κατσέλη και με την υποβολή προς έγκριση στην Κομισιόν του σχεδίου του ΤΧΣ για την μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ δυνατό «χαρτί» προεκλογικά για την κυβέρνηση.

Επιπλέον, μετά την έξοδο στις αγορές με το νέο 5ετές ομόλογο – αφού πριν είχε ενορχηστρωθεί πολύ προσεκτικά η επιτυχία της με κόστος το ακριβό επιτόκιο αλλά με πολλά κέρδη σε… πόντους για το οικονομικό επιτελείο αφού ικανοποίησαν τους επενδυτές ( η απόδοση έχει υποχωρήσει από το 3,6% της έκδοσης στο 3,08% σήμερα, δηλαδή κατά 15% σχεδόν, όταν πέρσι στην έκδοση του 7ετούς η απόδοση εκτοξεύθηκε από το 3,5% στο 4% σε χρόνο dt ζημιώνοντας τους επενδυτές), τώρα ετοιμάζεται νέα έξοδος. Μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και του ΟΔΔΗΧ είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο επανέκδοσης είτε του νέου 5ετούς ομολόγου είτε του 7ετούς που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Στους σχεδιασμούς του ΟΔΔΗΧ, εκτός από την επανέκδοση, υπάρχει και ακόμη μία έξοδος στις αγορές και μάλιστα άμεσα. Σύμφωνα και με παράγοντες της αγοράς, πιθανή είναι μία έκδοση-ορόσημο ενός νέου 10ετούς ομολόγου, μια διάρκεια την οποία το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει «δοκιμάσει» να εκδώσει από την αρχή της κρίσης και την ένταξη της Ελλάδας σε πρόγραμμα διάσωσης το 2010. Σε αυτή την «επιχείρηση» καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η έγκριση από τους θεσμούς του νέου νόμου Κατσέλη και του σχεδίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων, και η θετική έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Κομισιόν τον Μάρτιο, ενώ μία πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s την 1η Μαρτίου θα λειτουργήσει ως «μπόνους».

Σημαντική βελτίωση παρατηρείται ξαφνικά και στο καταβαραθρωμένο ελληνικό χρηματιστήριο. Η ενίσχυση των κινήσεων των short funds δεν ακουμπά αυτή τη φορά το Χ.Α – ενώ πέρσι αντίστοιχες κινήσεις συνέβαλλαν στην βύθισή του.  Οι τιμές των ελληνικών τραπεζών σημειώνουν ισχυρό ράλι έως και 45% από τα χαμηλά επίπεδα 52 εβδομάδων, τα οποία για τις περισσότερες αποτελούν και ιστορικά χαμηλά και που σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ ο τραπεζικός δείκτης το ίδιο διάστημα έχει ανακάμψει κατά 25% και ο γενικός δείκτης από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη 12%.  Ξαφνικά το Χ.Α αντιδρά στους θετικούς καταλύτες, ενώ μέχρι πρόσφατα τα όποια θετικά πέρναγαν και δεν… ακουμπούσαν τη αγορά και ο τζίρος τις τελευταίες ημέρες έχει δείξει σημάδια αναζωογόνησης. Αξίζει να σημειώσουμε πως στο τόσο ρηχό ελληνικό Χρηματιστήριο αρκούν λίγες επιλεκτικές κινήσεις για να τους δώσουν κατεύθυνση…

Όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στην δημιουργία θετικού εδάφους για την ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε να… περπατήσει και ίσως τελικά να τρέξει προς τις κάλπες, αν δει πως ξαφνικά το momentum γυρίζει έντονα υπέρ της.

Η αξιολόγηση λοιπόν της Κομισιόν στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου και η αποδέσμευση ή όχι των κερδών ANFA / SMP θα είναι κρίσιμα στην απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων ή όχι εκλογών τον Μάιο, ή της προσφυγήw στις κάλπες όσο αργότερα γίνεται. Ο επόμενος μήνας με λίγα λόγια θα είναι ο πλέον καθοριστικός για το πολιτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί στη χώρα καθώς αναμένεται να είναι αυτός που θα κρίνει των ώρα των εκλογών. Εάν ο Μάρτης αποδειχθεί… γδάρτης για τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε δεν υπάρχει καμία ελπίδα να ακούσουμε το… χαρμόσυνο νέο των εκλογών σύντομα. Αν το κλίμα βελτιωθεί τότε υπάρχει ακόμη ελπίδα…

Facebook Comments