Σε υψηλό 13 ετών διαμορφώνεται ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας και της ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης.

Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 4,1% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Eurostat. Τον Σεπτέμβριο είχαν διαμορφωθεί στο 3,4%.

Ο κύριος μοχλός της αύξησης ήταν οι τιμές ενέργειας οι οποίες αυξήθηκαν 23,5% σε ετήσια βάση, σε σχέση με την αύξηση 17,6% που κατέγραψαν τον Σεπτέμβριο.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή -που δεν περιλαμβάνει τις πιο ευμετάβλητες κατηγορίες για τα τρόφιμα και την ενέργεια- διαμορφώθηκε στο 2,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, αφού αυξήθηκαν 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Η άνοδος του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, ενισχύει τις ενδείξεις ότι παγιώνονται οι πιέσεις των τιμών παγκοσμίως καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, με ισχυρή καταναλωτή ζήτηση και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται στους επόμενους μήνες, αλλά θα μειωθεί κάτω του 2%, που αποτελεί στόχο της ΕΚΤ, το 2022 και το 2023.

Facebook Comments