Η Ελλάδα, όπως και ολόκληρος ο κόσμος, βρίσκεται στην δίνη της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Είναι προφανές ότι η κοινωνία μας, και ιδιαίτερα τα χαμηλότερα εισοδήματα, πλήττονται υπερβολικά από αυτή την κατάσταση. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο. Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Όταν σε χώρες όπως ακόμα και Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λευκός Οίκος προειδοποιεί για έλλειψη αγαθών ενόψει των Χριστουγέννων, είναι πολύ λίγα τα μέσα που διαθέτουμε στη διάθεσή μας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ευτυχώς το φαινόμενο αυτό εκτιμούμε ότι δεν θα διαρκέσει επί μακρόν.

Το βέβαιο είναι ότι η ακρίβεια που αρχίζει να πλήττει και την χώρα μας, είναι εισαγόμενη. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά τον κόσμο ολόκληρο κι είναι η μεγαλύτερη, ίσως η χειρότερη, συνέπεια της πανδημίας σε οικονομικό επίπεδο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας του χρήματος, στην οποία υποχρεώθηκαν να καταφύγουν οι κυβερνήσεις όλων των ισχυρών χωρών του κόσμου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της καραντίνας και του lockdown. Αποτελεί βασική αρχή της οικονομικής επιστήμης και έχει αποδειχθεί πάντα ότι όταν αυξάνεται υπερβολικά η κυκλοφορία του χρήματος, χωρίς να ανταποκρίνεται αυτό στην παραγωγικότητα μιας οικονομίας, αυξάνονται μοιραία και οι τιμές, διότι το χρήμα που κυκλοφορεί είναι πληθωριστικό. Οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών της του κόσμου, όπως των ΗΠΑ, της Ελβετίας, της Ιαπωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας και φυσικά της ευρωπαϊκής ένωσης υποχρεώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών να τυπώσουν πάρα πολύ από αυτό το πληθωριστικό χρήμα. Εκτιμάται ότι αυτό το πληθωριστικό χρήμα στις ΗΠΑ υπερέβη τα 3 τρις δολάρια. Κάτι αντίστοιχο συνέβη με την ΕΕ. Με αποτέλεσμα τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναγκάζεται να αρχίσει να σφίγγει τα λουριά. Γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει υπερβολικά το δημόσιο χρέος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα. Στην πατρίδα μας χρειάστηκε μέχρι στιγμής να δαπανηθούν πάνω από 41 δις ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Κι όλα αυτά προήλθαν από την ΕΕ είτε με την μορφή επιδοτήσεων είτε με τη μορφή χαμηλότοκου δανεισμού, που δυστυχώς εκτόξευσε το δημόσιο χρέος και πάλι άνω του 220% επί του ΑΕΠ. Αυτό το χρήμα που έρευσε τα τελευταία δύο περίπου χρόνια ήταν μοιραίο τώρα που το lockdown τελείωσε να αυξήσει την κατανάλωση υπερβολικά, κάτι που αποτυπώνεται στον ρυθμό ανάπτυξης 16,2% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για το β’ τρίμηνο του έτους, αλλά μοιραία και να πιέσει τις τιμές προς τα πάνω.

Υπήρξαν βέβαια και δευτερεύοντες λόγοι που οδήγησαν στην αύξηση των τιμών παγκοσμίως, όπως η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για το φυσικό αέριο και τους αγωγούς που οδήγησε τις τιμές του πολύτιμου αυτού καυσίμου στα ύψη. Ενώ είχαμε μεγάλο πρόβλημα και με την παραγωγή του καφέ που έπληξε τις δύο μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες, δηλαδή την Βραζιλία και το Βιετνάμ, πάλι εξαιτίας της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής. 

Το βέβαιο είναι ότι για τους προσεχείς μήνες θα έχουμε μια σειρά από αυξήσεις σε αγαθά τα οποία είναι απαραίτητα για τα νοικοκυριά μας, όπως είναι τα καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει υποχρέωση, κι αυτό πράττει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να λάβει τα καλύτερα δυνατά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του κύματος ακριβείας. Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η ακρίβεια είναι ένα υπαρκτό γεγονός. Και ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά είναι η καταπολέμηση της αισχροκέρδειας από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και η σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού, να μην πέφτουμε δηλαδή θύματα αυτών που ανεβάζουν ανεξέλεγκτα τις τιμές χωρίς πραγματικό λόγο. Από κει και πέρα αναμφίβολα ακρίβεια θα υπάρξει αλλά με την αύξηση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάμε βασίμως θα αντιμετωπιστεί μέσα στο προσεχές διάστημα.

Facebook Comments