Σκέψεις για αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών που πήρε από τις τράπεζες το 2009 η τότε κυβέρνηση Καραμανλή για την στήριξη των Ελληνικών τραπεζών μετά την τραπεζική κρίση που είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ ένα χρόνο νωρίτερα εξετάζουν τα επιτελεία μερικών τραπεζών.

Αν οι τράπεζες επιστρέψουν τα 4,4 δις. Ευρώ, θα έχει σημειωθεί μια σημαντική επιτυχία για τη μείωση του Ελληνικού χρέους. Αν δε, προχωρήσει και η ιδιωτικοποίηση της Eurobank, τότε η κυβέρνηση θα έχει πετύχει το στόχο των εσόδων για τις ιδιωτικοποιήσεις φέτος, υποστηρίζουν τραπεζικές πηγές, οπότε το ασφυκτικό πλαίσιο για την πώληση άλλων φορέων του Δημοσίου, μάλλον θα χαλαρώσει. 

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι  Alpha και Πειραιώς φέρονται διατεθειμένες να καταβάλλουν το ποσό των περίπου 940 και 750 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών παραγόντων, η ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς θα ξεπεράσει το 1 δις. Ευρώ, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο και τη αποπληρωμή των «προνομιούχων μετοχών Αλογοσκούφη» και το όποιο κενό δημιουργήθηκε από τα stress tests.  Σημαντικά έσοδα, που θα πάνε στο ΤΧΣ για την κάλυψη των κεφαλαίων που με τη σειρά του δανείστηκε για την ενίσχυση των τραπεζών, δηλαδή στο χρέος, θα επιτευχθούν από την πώληση της Eurobank, αν και δεν είναι σαφές το τι θα γίνει με τους ομολογιούχους που κατέχουν τίτλους μειωμένης εξασφάλισης.

Υπολογίζεται ότι στην περίπτωση της Eurobank οι ομολογιακοί αυτοί τίτλοι δεν ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ.  Υπό τα δεδομένα αυτά, οι ξένοι επενδυτές βλέπουν ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο (σ.σ. σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη των δανειστών) η κυβέρνηση κατορθώνει να κάνει εμμέσως αποκρατικοποιήσεις, αλλά σε επιτυγχάνεται ο στόχος να συγκεντρωθούν κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν στο χρέος. 

Επιπρόσθετα, οι ξένοι επενδυτές, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, που βρίσκονται σε διαρκή επαφή μαζί τους εκτιμούν ότι αυτός είναι και ο λόγος για την κούρσα των ομολόγων και μάλιστα σε μία περίοδο που η ανάπτυξη αναμένεται να έρθει σε ένα ευαίσθητο για την οικονομία περιβάλλον, με μεγάλες γαιοπολιτικές ανησυχίες (Τουρκία, Ουκρανία, αγωγοί) και εσωτερικές πολιτικές αναταράξεις (όπως οι εκλογές του ερχόμενου Μαίου).

Facebook Comments