Την απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ προτείνει η επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch. Η τράπεζα θεωρεί ότι αφενός είναι “υπερτιμημένο” και αφετέρου ότι η κυκλοφορία του σχετίζεται με “μαύρο” χρήμα και εγκληματικές δραστηριότητες.

Η πρόταση έρχεται με αφορμή έκθεση της ΕΚΤ που δείχνει ότι μόνο το εν τρίτο των χαρτονομισμάτων αυτών βρίσκεται σε κυκλοφορία και χρησιμοποιείται σε συναλλαγές ενώ τα υπόλοιπα αποθηκεύονται.

Σύμφωνα με την Merrill Lynch, η αξία των 500ευρων που βρίσκονται σε κυκλοφορία αυξήθηκε από 30 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2002, σε 300 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2011. Ωστόσο τώρα η ζήτηση μειώνεται λόγω της κρίσης και η μείωση αυτή θεωρείται ότι έχει να κάνει με την απόσυρση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ευρώ ως “απόθεμα”.

Πάντως η Merrill Lynch αναφέρει ότι με την απόσυρσή των χαρτονομισμάτων αυτών θα ενισχυθεί η ζήτηση για το ευρώ και οι προσπάθειες για έξοδο από την κρίση. Θα βοηθήσει επίσης στον εντοπισμό “μαύρου” χρήματος και φοροδιαφυγής.

Ο αναλυτής της τράπεζας, Αθανάσιος Βαμβακίδης, αναφέρει ότι η απόσυρση όλων των 500ευρων εντός ενός μηνός – με ανταλλαγή με άλλα χαρτονομίσματα από τις τράπεζες – θα έχει πολλά οφέλη καθώς οι κάτοχοι “μαύρου” χρήματος δεν θα προλάβουν να το “ξεπλύνουν” και θα γίνει πιο εύκολος ο εντοπισμός τους.

Τα “αδήλωτα” 500ευρα θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία των τραπεζών, ώστε να καλύψουν έξοδα ανακεφαλαιοποίησης των ίδιων, του ESM ή και για την εξυπηρέτηση του χρέους της περιφέρειας της ΕΕ.

Facebook Comments