Η Bank of America επισκέφτηκε πριν μερικές ημέρες την Αθήνα για συναντήσεις με τράπεζες, επιχειρήσεις, αξιωματούχους και διαφόρους φορείς και όπως τονίζει, το επενδυτικό ταξίδι της επιβεβαίωσε την άποψή της ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε θετική πορεία. Η ανάκαμψη από τους διπλούς κραδασμούς του Covid/της ενεργειακής κρίσης βρίσκεται σε καλό δρόμο και η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υπερβαίνει τις επιδόσεις του συνόλου της ευρωζώνης και το 2025/2026.

Στην πιο πρόσφατη έκθεσή της για την Ελλάδα, υποστήριζε ότι η οικονομία επωφελείται από τρεις σημαντικούς κυκλικούς ανέμους: 1) την κάλυψη του κενού στις επενδύσεις (βοηθήθηκε επίσης από το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, RRP), 2) την πιο μέτρια επίπτωση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής από ό,τι για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, και 3) τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύνεση και δέσμευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τώρα η BofA βλέπει πως τα σημεία 1 και 3 να παραμένουν βασικοί οδηγοί του θετικού story γύρω από την ελληνική οικονομία. Από την άλλη πλευρά, δεδομένης της χαμηλότερης ευαισθησίας της ελληνικής οικονομίας στα χαμηλότερα επιτόκια, οι θετικοί άνεμοι από τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να είναι σχετικά περιορισμένοι.

Η BofA συνεχίζει να πιστεύει ότι η οικονομία θα έχει από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2025/2026.Η εγχώρια ζήτηση είναι πιθανό να παραμείνει η κύρια κινητήρια δύναμη του ΑΕΠ – ενώ οι καθαρές εξαγωγές θα αρχίσουν να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη ξεκινώντας από το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Τα πραγματικά κέρδη διαθέσιμου εισοδήματος και οι βελτιώσεις στην αγορά εργασίας θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ενώ η εφαρμογή του RRP και η συνεχής προσπάθεια για τη κάλυψη του χάσματος επενδύσεων έναντι των ετών κρίσης θα οδηγήσουν στην ανάκαμψή τους.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της, παρατήρησε μια θετική βραχυπρόθεσμη μακροοικονομική αφήγηση που αντικατοπτρίζει μια κυρίως καλή οικονομική απόδοση μέχρι στιγμής φέτος. Το α’ εξάμηνο η ανάπτυξη διατήρησε τη θετική της δυναμική (με ανάπτυξη 1,1% σε τριμηνιαία βάση το δεύτερο τρίμηνο να επιταχύνεται από 0,8% το α’ τρίμηνο). Το οικονομικό κλίμα παρέμεινε αισιόδοξο, η αγορά εργασίας συνέχισε να ανακάμπτει με σταθερό ρυθμό (με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει σε μονοψήφια επίπεδα για πρώτη φορά μετά τα χρόνια της κρίσης, και η θερινή τουριστική περίοδος ήταν πολύ δυνατή.

Στο πολιτικό μέτωπο, η κυβερνητική σταθερότητα δεν φαίνεται να κινδυνεύει και, παρά τις εσωτερικές διαφωνίες στα κύρια κόμματα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι το 2027. Επίσης, οι δημοσιονομικές προοπτικές φαίνονται βελτιωμένες ενώ η συνεχιζόμενη εφαρμογή του εθνικού RRP δίνει ώθηση στην οικονομία.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments