Την περασμένη εβδομάδα, οι αγορές κατάφεραν να αντιδράσουν ανοδικά μετά από αρκετές συνεδριάσεις μεγάλων απωλειών και πάνω σε πολύ κρίσιμα επίπεδα στήριξης. Οι βασικοί λόγοι για την έντονη αντίδραση των αγορών είναι δυο: ο πρώτος έχει να κάνει με τις νέες ελπίδες των επενδυτών για νέα στήριξη από την ΕΚΤ και τη BoJ. Τόσο ο Mario Draghi, όσο και ο Kuroda, έκαναν σαφές ότι θα πρέπει να αναμένουμε και νέα στήριξη. Ο δεύτερος λόγος, έχει να κάνει με την άνοδο του πετρελαίου. Μετοχές και πετρέλαιο έχουν πολύ ισχυρή συσχέτιση, η οποία φαίνεται ξεκάθαρα στο παρακάτω γράφημα.

25 01 16 oilspx

Το παραπάνω γράφημα σε συνδυασμό με μια σειρά δεικτών και στοιχείων τα οποία έχουμε παραθέσει όλο την περασμένη εβδομάδα, μας δείχνουν ότι υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένη πιθανότητα για μια συνέχεια της ανοδικής κίνησης. Ο μεγάλος φόβος παραμένει το πετρέλαιο, καθώς παρά την ισχυρή συσχέτιση που υπάρχει βραχυπρόθεσμα, το πετρέλαιο έχει πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε ανοδική κίνηση των αγορών, δεν αναμένεται ότι θα δώσει τέλος στην προσπάθεια των αγορών για χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν στις πολύ μεγάλες απώλειες, εξακολουθούν να υπάρχουν. Εκτός από αυτό, το παρακάτω γράφημα με τις αποδόσεις σειράς ομολόγων από διάφορους κλάδους, δείχνει ότι έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο αυξημένων αποδόσεων και άρα αυξημένης πιθανότητας για ισχυρές απώλειες στις μετοχές. 

25 01 16 creditspreads

 

Facebook Comments