Ρεσιτάλ… ανύπαρκτων success stories έδωσε πάλι ο Αλέξης Τσίπρας στα πλαίσια της ομιλίας του στο 2ο Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, αλλά είπε και μία μεγάλη αλήθεια η οποία άσχημα νέα κρύβει για την Ελλάδα και τους Έλληνες φορολογούμενους.

Ψέμα νούμερο 1: «Η χρονιά που διανύουμε είναι η τελευταία για τη χώρα μας σε καθεστώς μνημονίου αλλά και η πιο κρίσιμη. Η πολυετής ύφεση, η υψηλή ανεργία και τα προγράμματα έχουν πιέσει υπέρμετρα την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Το πρόγραμμα θα τελειώσει στην ώρα του και θα βάλουμε τέλος σε μια μακρά και επώδυνη περίοδο για την χώρα και την κοινωνία».

Πώς μπορεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός να μιλά για τέλος του… πόνου την στιγμή που ακόμη και αν τελειώσει το μνημόνιο που ο ίδιος έφερε στην Ελλάδα, θα ακολουθήσουν πολλά χρόνια σκληρής και ενισχυμένης εποπτείας από τους Θεσμούς με υψηλά και «ματωμένα» πλεονάσματα , μέχρι να πάρουν πίσω και το τελευταίο σεντ των δανείων που μας έχουν δώσει, ενώ το 2019-2020όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά αφού έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, έρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.

Ψέμα νούμερο 2: «Παραλάβαμε τη χώρα του Grexit».

Όχι κύριε Τσίπρα. Στα τέλη του 2014 και πριν αναλάβετε εσείς την εξουσία, η Ελλάδα δεν κινδύνευε με έξοδο από το ευρώ, δεν υπήρχε καν τέτοιο ζήτημα. Η χώρα όδευε στην έξοδο από τα μνημόνιο, η ανάπτυξη είχε επιστρέψει και η εμπιστοσύνη επίσης. Μετά ήρθατε εσείς και ο κ. Βαρουφάκης με τις μαγκιές περί… ρήξης και βάλατε… μπουρλότο υποχρεώνοντάς μας να ζήσουμε ένα εφιαλτικό εξάμηνο με αποκορύφωμα τις 17 ώρες στο Eurogroup όπου παιζόταν το (από εσάς δημιουργημένο) σενάριο του Grexit με την μπίλια να κάθεται τελικά στο αριστερό μνημόνιο που υπογράψατε με δέκα χέρια και με πολύ πάθος. Και τα capital controls που εσείς επιβάλατε, ακόμα ζουν και βασιλεύουν.

Ψέμα νούμερο 3: «Η ρήξη μας με το παρελθόν της ευνοιοκρατίας, πελατειακών σχέσεων, προνομιούχων ελίτ ήταν είναι και θα παραμείνει απόλυτη». 

Nα θυμίσουμε στον κ. Τσίπρα ότι το πάρτι της διαφθοράς καλά κρατεί. Η χώρα μας κατρακύλησε 11 θέσεις στην λίστα των χωρών και της διαφάνειας και είμαστε στην 69η θέση. Και να του θυμίσουμε επίσης ότι η εισπραξιμότητα από τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ φτάνει το 16%, ενώ για τη λίστα Μπόργιανς το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 1%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία διαβίβασε πρόσφατα στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Επίσης, τα αποτελέσματα των ελέγχων σε ότι αφορά το λαθρεμπόριο καυσίμων και καπνού είναι πενιχρά. Το 2014 η εισπραξιμότητα στα καύσιμα κυμάνθηκε στο 64% και το 2015 έπεσε στο 41%. Το 2016 ανέβηκε στο 60% αλλά το 2017 κατέρρευσε στο 10%.Πενιχρά είναι τα αποτελέσματα και στην πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, όπου το τρέχον έτος η εισπραξιμότητα των προστίμων κυμαίνεται στο 0,71%. Για 2016 ήταν 0,5%, το 2015 ήταν 10% και το 2014 ήταν 3,5%.

Ψέμα νούμερο 4: «Σε κάθε περίπτωση έχουμε αναντίρρητα εισέλθει σε μια τροχιά ανάπτυξης και πρέπει να διατηρήσουμε τα διατηρήσιμα χαρακτηριστικά αυτής της τροχιάς στο μέλλον. 

Πέρσι τέτοια εποχή, θυμάστε τι λέγατε; Βλέπατε ανάπτυξη 2,7% για φέτος και πλέον βλέπετε 1,8% το 2017 και 2,4% το 2018. Και το 1,8% πόσο σίγουρο είναι; Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτη Λιαργκόβα  «για να πετύχουμε ανάπτυξη 1,8% μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει στο εξάμηνο που απομένει να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 3%. Είναι φιλόδοξο. Αν δεν πιάσουμε 3% δεν θα το πετύχουμε».

Ψέμα νούμερο 5: «Είναι εύκολο να μιλάς για επενδύσεις, αλλά για να ανοίγουν δρόμοι για να προωθηθούν, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό».

Δηλαδή κ. Τσίπρα ποιος φταίει για τις καθυστερήσεις; Ποιος βάζει τρικλοποδιά σε ότι μυρίζει επενδύσεις; Tην υπόθεση της Eldorado Gold, τις τεράστιες καθυστερήσεις στο Ελληνικό, ποιος τις προκάλεσε.  Επίσης, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης το ότι δεν έχει λειτουργήσει ούτε ένα υδατοδρόμιο, ποιος φταίει ο Σόιμπλε ή το ΔΝΤ; Μη μιλήσουμε για την Κασσιόπη στην Κέρκυρα, ή τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, ή την επένδυση στο Αφάντου της Ρόδου.

Και η μεγάλη αλήθεια: σκοπός είναι η « έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Όλες οι πλευρές εργάζονται για το σκοπό αυτό γιατί όλες οι πλευρές έχουν όφελος».

Αυτή είναι η αλήθεια. Η κυβέρνηση έχει όντως βάλει στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης  το συντομότερο δυνατό, δηλαδή μέσα στον Δεκέμβριο. Με δεδομένο όμως ότι τα εμπόδια στον δρόμο αυτόν είναι πολλά όπως η τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία δεν κινείται με γρήγορους ρυθμούς, η σημαντική υστέρηση των εσόδων που υπονομεύει την επίτευξη των μνημονιακών στόχων και φυσικά το ότι από τα 95 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί ελάχιστα, αυτός ο στόχος κινδυνεύει. Τι σημαίνει λοιπόν η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης; Ότι για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, η κυβέρνηση θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών χωρίς πολύ κουβέντα και γρήγορα, είτε αυτές αφορούν νέα μέτρα (που θα αφορούν) είτε σκληρή γραμμή για τις ελληνικές τράπεζες…

Facebook Comments