Η κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, τις ρωσικές κυρώσεις, τη Συρία και το Ιράν, σε συνδυασμό με το ισχυρό παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, έχουν ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων στα υψηλότερα επίπεδα από το 2014, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέο της report.

H G.S αναμένει ότι οι τιμές του αλουμινίου θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν οι αγορές θα αναγκαστούν να “χωνέψουν” την δομή των κυρώσεων. Ανάλογα με τον τύπο της “απάντησης” της αγοράς, η οποία θα είναι πιθανώς ένας συνδυασμός αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας και ενός αναπροσανατολισμού των εμπορικών ροών, αυτό θα οδηγήσει σε ισχυρή άνοδο το αλουμίνιο, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα η οποία προβλέπει ότι η τιμή του στο LME στο τέλος του έτους θα αγγίξει τα $ 1950 / mt.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή επιδεινώνουν την ήδη “σφιχτή” αγορά πετρελαίου, ωθώντας τον μαύρο χρυσό και πάλι προς τα $ 72 το βαρέλι και όλο πιο κοντά στην πρόβλεψη της G.S για το επόμενο τρίμηνο η οποία διαμορφώνεται στα $ 82,50 το βαρέλι. Όπως εξηγεί η τράπεζα, αυτή η εξέλιξη ενισχύει τη σύσταση overweight που διατηρεί  για τα εμπορεύματα, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει ράλι της τάξης του 10% στο επόμενο 12μηνο. Με την αύξηση των πληθωριστικών κινδύνων και το ενδεχόμενο διαταραχών του εφοδιασμού πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, το “buy” για τα εμπορεύματα σπάνια ήταν τόσο ισχυρό ως στρατηγική, τονίζει η Goldman Sachs.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments