Ούριος άνεμος στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με την ενισχυμένη τάση ανάληψης ρίσκου να ευνοεί τους τίτλους της περιφέρειας.

Σε ναδίρ πολλών εβδομάδων οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και το ελληνικό χρέος. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχωρούσε στο 1,64%, έχοντας αποκλιμακωθεί μέσα σε μία εβδομάδα περισσότερο από 20 μονάδες βάσης. To spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε στις 213 μονάδες βάσης.

Η μείωση του κόστους δανεισμού εξυπηρετεί τα σχέδια της Ελλάδας για την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Οι ελπίδες ότι θα γεφυρωθούν οι διαφορές και ότι θα υπάρξει συμφωνία για ένα πανευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για νέα μέτρα νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσφέρουν τροφοδοτούν το ράλι τιμών στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλά σχεδόν επτά εβδομάδων στο 1,562%, με το περιθώριο(spread) έναντι της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να  υποχωρεί κάτω από το όριο των 200 μονάδων βάσης, για πρώτη φορά από τα μέσα Απριλίου.

Στον αντίποδα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε σε υψηλά μηνός, εν μέσω της ανάκαμψης των χρηματιστηριακών αγορών και του «κύματος» νέων ομολογιακών εκδόσεων.

Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Αυστρία έχουν προγραμματίσει για σήμερα δημοπρασίες για την άντληση τουλάχιστον 12,7 δισ. ευρώ. Η προοπτική αυξημένης προσφοράς ασκεί ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διευρύνθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης, αγγίζοντας υψηλό εβδομάδας, στο -0,42%. 

Facebook Comments