Τα τελευταία χρόνια σε αρκετές δυτικές χώρες έχουμε τα έξης φαινόμενα : σμίκρυνση της μεσαίας τάξης, αύξηση της ανεργίας των ανδρών και σταθεροποίησης μιας ανώτερης μεσαίας τάξης του 20% που αντικαθιστά τις παλιές ευρείες  μεσαίες τάξεις.

Αυτές οι αλλαγές ξεκίνησαν με την μεταφορά του επίκεντρου της οικονομίας απ τη Δύση στην Ανατολή και επέφεραν παύση της κοινωνική κινητικότητας που βίωσε η δύση απ το Β παγκόσμιο πόλεμο έως και τη δεκαετία του 90.

Παράλληλα δημιουργήθηκε μια σιωπηρή απόσταση ανάμεσα αφενός στις μητροπόλεις των δυτικών χωρών (όπου οι ανώτερες μεσαίες τάξεις συσσωρεύονται) και αφετέρου στις περιφέρειες των κρατών τους, με τις πρώτες να συνιστούν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ τους σε μια παγκόσμια καταναλωτική μετά-κοινωνία, παρά να συνδέονται οικονομικά και εθνικά με την ενδοχώρα τους. Αυτός άλλωστε ήταν και βασικός λόγος του brexit.

H Ελλάδα μάλλον πρωταγωνιστεί παρά εξαιρείται σε αυτές τις εξελίξεις.

  1. Πώς η ανώτερη μεσαία τάξη διακρατει τον πλούτο και τις ευκαιρίες για τον εαυτό της (Guardian)

Η αμερικανική κοινωνία κυριαρχείται από μια ελίτ του 20% που προστατεύει αμείλικτα τα δικά της συμφέροντα. Tο αμερικανικό ταξικό σύστημα λειτουργεί πιο αδίστακτα από το βρετανικό.

Η εικόνα του αμερικανικού έθνους είναι μια κοινωνία χωρίς τάξεις, στην οποία κάθε άτομο έχει ίση ηθική αξία, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος βλέπει και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ιστορικός Alexis de Tocqueville παρατήρησε στις αρχές του 19ου αιώνα ότι οι Αμερικανοί «θεωρήθηκαν πιο ίσοι στην τύχη και τη νοημοσύνη» από ό, τι οποιαδήποτε άλλη χώρα στην καταγεγραμμένη ιστορία». Τόσο διαφορετικοί από τις χώρες της παλιάς Ευρώπης, που βάραιναν από τις κληρονομιές της φεουδαρχίας.

Αυτός είναι ένας από τους πολλούς λόγους που η σοσιαλιστική πολιτική δυσκολεύτηκε να ριζώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Μια βασική ατραξιόν των σοσιαλιστικών συστημάτων – η κύρια, σύμφωνα με τον Orwell – είναι η εξάλειψη των ταξικών διακρίσεωνΥπήρχαν λίγα να εξαλειφτούν στην Αμερική.

Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες οι Αμερικανοί στην κορυφή της σκάλας έχουν εδραιώσει τη ταξική τους θέσηΗ μυθοπλασία που προσπαθεί να τεντώσει την “μεσαία” τάξη είναι πια  δύσκολο να διατηρηθεί.

Ως αποτέλεσμα, οι τροποποιήσεις “άνω” ή “χαμηλότερα” στη γενική κατηγορία “μεσαία τάξη” έχουν γίνει απαραίτητες.

Δεν είναι μόνο το κορυφαίο 1% αλλά το κορυφαίο 20%.  Στην πραγματικότητα, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ενηλίκων των ΗΠΑ – 1% έως 2% – ορίζονται ως “ανώτατη τάξη“. Μια σημαντική μειοψηφία – περίπου ένας  στους επτά – υιοθετεί την περιγραφή της “ανώτερης μεσαίας τάξης”. Αυτό είναι αρκετά παρόμοιο με τις εκτιμήσεις των κοινωνιολόγων, οι οποίοι τείνουν να ορίζουν την ανώτερη μεσαία τάξη ως ομάδα που αποτελείται από το 15% έως 20% του πληθυσμού.

Αλλά θα πρέπει να θέλουμε να απαλλαγούμε από πολιτικές που επιτρέπουν στους γονείς να δώσουν στα παιδιά τους ένα αθέμιτο πλεονέκτημα και να  περιορίζουν τις ευκαιρίες των άλλων.

Πού βρίσκεται αυτή η ισορροπία; Η καλύτερη φιλοσοφική αντιμετώπιση είναι αυτή της Swift και της Brighouse. 

Η πρότασή τους είναι ότι, ενώ οι γονείς έχουν κάθε δικαίωμα να ενεργούν με τρόπους που θα βοηθήσουν τη ζωή των παιδιών τους, δεν έχουν το δικαίωμα να τους προσφέρουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – με άλλα λόγια, να διασφαλίσουν όχι μόνο ότι θα πάνε  καλά αλλά ότι θα πάνε καλύτερα από άλλους. 

Οι γειτονιές μας θα είναι λιγότερο προηγμένες – αλλά και λιγότερο βαρετές. Τα παιδιά μας θα αγκαλιάζονται με κάποια φτωχότερα παιδιά στο διάδρομο του σχολείου. 

Μπορεί να μην εισαχθέν σε ένα κολλέγιο Ivy League, και ίσως πρέπει να είναι ικανοποιημένοι αν πάνε σε ένα εξαιρετικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Θα υπάρξουν και ορισμένα υλικά κόστη. 

Η μεγάλη πρόκληση είναι να εξισορροπηθούν οι ευκαιρίες για την απόκτηση κεφαλαίου και συνεπώς να αυξηθεί ο αριθμός των πραγματικών ανταγωνιστών στην αγορά εργασίας

«Αυτό θα απαιτήσει, μεταξύ άλλων, αυξημένες δημόσιες επενδύσεις. Από πού θα προέρχονται τα χρήματα; Δεν μπορεί όλοι να προέρχονται από τους υπέρ-πλούσιους. Πολλά από αυτά θα πρέπει να προέρχονται από την ανώτερη μεσαία τάξη. Από μένα – και εσένα».

2. Ο «μισθός και η σύζυγος» είναι βασικοί λόγοι που οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι (Business Insider)

Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, το χάσμα μεταξύ εκείνων που βρίσκονται στην κορυφή της κλίμακας εισοδήματος και όλων των άλλων διευρύνθηκε

Το ανώτατο 20% των νοικοκυριών των ΗΠΑ είδε αύξηση 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο  εισόδημα προ φόρων κατά τα έτη μεταξύ 1979 και 2013. Η άνοδος για το κατώτατο 80%, σε σύγκριση, ήταν λίγο πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια. 

Αυτό το χάσμα των αποδοχών εξηγείται πιθανότατα από πολλούς παράγοντες, όπως η μείωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η στροφή από την πλήρη απασχόληση, ο αυξημένος ανταγωνισμός ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, η πτώση των μισθών από τη μετανάστευση και οι τεχνολογικές αλλαγές που απαιτούν σε δεξιότητες. 

Οι γυναίκες στο εργατικό δυναμικό

Ο άλλος παράγοντας που οδηγεί στην ανισότητα στην κορυφή είναι η επανάσταση στο γυναικείο εργασία. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι γυναίκες έχουν εισέλθει στο εργατικό δυναμικό όπερ οδήγησε σε αισθητή αύξηση του ποσοστού των γυναικών στην αμειβόμενη εργασία.

Εάν οι γυναίκες με υψηλό εισόδημα παντρεύονταν (η σχετίζονταν) με άνδρες με χαμηλό εισόδημα, η επίδραση της αυξημένης συμμετοχής γυναικείας εργατικής δύναμης στην εισοδηματική ανισότητα θα μπορούσε να είναι θετική. 

Αλλά αυτό δεν συμβαίνει. 

Αντ αυτού, οι μορφωμένες και καλοπληρωμένες γυναίκες παντρεύονται μορφωμένους η καλοπληρωμένους άνδρες, μια διαδικασία που οι κοινωνιολόγοι έχουν δώσει στην εντυπωσιακή ετικέτα του “assortative pairing”. (Τάση που ενισχύει και η τεχνολογία, ακόμα και με εφαρμογές όπου πλούσιες θα γνωρίζουν μόνο πλούσιους).

Αυτό σημαίνει ότι τα αυξανόμενα χάσματα που βλέπουμε στα κέρδη μεγεθύνονται όσον στο εισόδημα των νοικοκυριών. Ο Gary Burtless εκτιμά ότι μεταξύ 10 και 16% της εισοδηματικής ανισότητας στις ΗΠΑ προκαλείται από την «αυξανόμενη συσχέτιση των εισοδημάτων που εισπράττονται από «πλουσίους» συζύγους».

Ο συνδυασμός της αυξημένης γυναικείας απασχόλησης και του ταιριαστού οικονομικά ζευγαρώματος οδήγησε επομένως σε έναν απότομο και αυξανόμενο διαχωρισμό εισοδήματος της αμερικανικής ανώτερης μεσαίας τάξης.

Ο φόβος είναι ότι η αμερικανική ανισότητα αρχίζει να αναπαράγεται μεταξύ γενεών. 

Σε μια κοινωνία όπου τα χρήματα έχουν μεγάλη σημασία – η αύξηση της ανισότητας των εισοδημάτων είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση και άλλων μορφών ανισότητας.

Οι γονείς των ανώτερων μεσαίων τάξεων είναι σε θέση να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό στο ανθρώπινο κεφάλαιο των παιδιών τους, γεγονός που με τη σειρά τους αυξάνει τις πιθανότητες αυτά να παραμείνουν στην κορυφή της εισοδηματικής κλίμακας – αυτό που ο Economist χαρακτηρίζει ως “κληρονομική αξιοκρατία”.

Η φανταστική δύναμη του αμερικανικού ονείρου προέρχεται από την ιδέα ότι είναι διαθέσιμο σε όλους. Αυτή τη στιγμή το ιδανικό τίθεται σε κίνδυνο, εν μέρει από το ρήγμα ανάμεσα σε εκείνους από εμάς στην κορυφή της σκάλας και σε όλους τους άλλους. 

Το ερώτημα είναι αν είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τίποτα γι αυτό.(Πώς η Αμερικανική Άνω Μέση Τάξη αφήνει όλους τους άλλους στη σκόνη, γιατί αυτό είναι ένα πρόβλημα και τι να κάνουμε γι αυτό “.)

Η συμμετοχή των ανδρών στο εργατικό δυναμικό υποχώρησε σχεδόν σε κάθε χώρα με μεγάλο εισόδημα μεταξύ του 2008 και 2016, ενώ αυτή των γυναικών αυξήθηκε σχεδόν παντού. Αυτό δεν είναι κοινωνικά καλός τρόπος επίτευξης μεγαλύτερης ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.(F. Τimes 2018 – Ποσό μάλλον όταν η επαγγελματική επιτυχία των ανδρών είναι και αλληλένδετη με την προσωπική τους ζωή, και αρά, ο αποκλεισμός απ την πρώτη σηματοδοτεί σίγουρο αποκλεισμό και από την δεύτερη.)

 “Ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που σχεδιάστηκε αρχικά για να αποζημιώσει τους άνδρες για απώλεια εισοδήματος, αναδιαμορφώνεται σιγά-σιγά για να αποζημιώσει τις γυναίκες για την απώλεια ανδρών”. Και όλοι – αλλά κυρίως οι γυναίκες – καταλήγουν φτωχότερες.

Η μείωση του χάσματος των φύλων φαίνεται ότι έχει διευρύνει το χάσμα μεταξύ των τάξεων. Οι βασικοί δικαιούχοι της επέκτασης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ήταν οι κόρες της ανώτερης μεσαίας τάξης.(The Guardian)

3. Aυτή η ομάδα είναι ακόμη πιο πλούσια από το 1% (Fortune)

Το  κίνημα της Wall Street του 2011 μπορεί να έχει στρέψει τη οργή του για την ανισότητα εισοδήματος στο 1% των Αμερικανών που έχουν ένα τεράστιο μέρος του πλούτου – αλλά υπάρχει και μια άλλη κοινωνική τάξη που μπορεί να ισχυρίζεται ότι έχει ακόμα μεγαλύτερες τσέπες.

Ενώ στο κορυφαίο 1% ανήκε μόλις το 11% του πλούτου των ΗΠΑ το 2014, η ανώτερη μεσαία τάξη έλεγχε το 52,1% του εισοδήματος της Αμερικής, σύμφωνα με μελέτη του Stephen Rose του Urban Institute.

“Οποιαδήποτε συζήτηση για την ανισότητα που περιορίζεται στο 1% χάνει την μεγάλη εικόνα επειδή αγνοεί τη μεγάλη ανισότητα μεταξύ της ανώτερης μεσαίας τάξης και των μεσαίων και κατώτερων μεσαίων τάξεων”, γράφει ο Rose.

Είναι αυτή η αυξανόμενη διαφορά και όχι το σχίσμα μεταξύ της ανώτατης (1%) και κατώτερης μεσαίας τάξης που είναι η πηγή της αμερικανικής εισοδηματικής ανισότητας. Είναι επίσης αυτό το χάσμα που έχει οδηγήσει στην άνοδο πολιτικών όπως ο Bernie Sanders και ο Donald Trump σημείωσε ο Rose.

Η ανώτερη μεσαία τάξη, ορίζεται ως μια οικογένεια που κερδίζει μεταξύ  100.000 και $ 349.999 ετησίως το 2014. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις υπηρεσίες εσωτερικών εσόδων των ΗΠΑ , το πρώτο 1% κέρδιζε τουλάχιστον $ 428.713 το 2013.

Αυτή η ομάδα νοικοκυριών ανώτερης μεσαίας τάξης έχει υπερδιπλασιαστεί σε μέγεθος τα τελευταία 35 χρόνια, από 12,9% το 1979, σε 29,4% το 2014 – το δεύτερο μεγαλύτερο δημογραφικά πίσω από τη μεσαία τάξη, η οποίο αντιπροσωπεύει το 32% του πληθυσμού και ελέγχει το 25,8% του πλούτου.

“Η διαφορά αυτή έχει και τοπική διάσταση, καθώς οι περισσότερες μητροπολιτικές περιοχές ξεχωρίζουν από το μέγεθος και την τιμή των σπιτιών στις γειτονιές και τις κοινότητες τους. (Guardian: στα πλούσια βόρεια προάστια των Αθηνών κατοικούν τόσο ο Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο Αντώνης Σαμαράς.)

Προσπαθούμε να περιορίσουμε τον διαχωρισμό ανά φυλή ή εθνικότητα, αλλά ο διαχωρισμός ανά εισόδημα (ο οποίος αυξάνεται) γίνεται αποδεκτός ως γεγονός της ζωής ».

4.  Πώς οι πλούσιοι Αμερικανοί διατηρούν το καλύτερο για τον εαυτό τους

 Μια χώρα από τους πλούσιους ανθρώπους, για τους πλούσιους ανθρώπους.

Εκείνοι που βρίσκονται στις κορυφαίες βαθμίδες της κλίμακας πλούτου της Αμερικής δεν σχεδιάζουν να αποχωρήσουν, και αυτό σημαίνει ότι δεν θα αφήνουν και κανέναν άλλο να εισέρθει.

Η ανισότητα ανθίζει στις ΗΠΑ, λέει ο Ρίτσαρντ Ριβς, ένας Αμερικανός μελετητής του Brookings Institute. 

Ο Reeves δεν απεικονίζει ακριβώς την Αμερική ως την ευκαιρία ευκαιρίας που οι ιδρυτές της ήθελαν να είναι. Σήμερα, σύμφωνα με τον Reeves, οι Αμερικανοί στο ανώτατο 20% της οικονομικής κλίμακας, που ορίζεται από ετήσιο εισόδημα νοικοκυριού ύψους $ 112.000 ή περισσότερο και κατά μέσο όρο $ 200.000, διαιωνίζουν το καθεστώς τους στην επόμενη γενιά με αξιοσημείωτη επιτυχία. 

Επίσης, μέσω τοπικών περιορισμών που εμποδίζουν την προσφορά νέων κατοικιών, οι γονείς της ανώτερης μεσαίας τάξης τοποθετούν τις οικογένειές τους σε καλές γειτονιές με καλές σχολές που κανείς άλλος δεν μπορεί  οικονομικά να αντέξει. 

5.  Οι γονείς της ανώτερης μεσαίας τάξης είναι μια δύναμη για την κοινωνική ακινησία.

Η ανώτερη μεσαία τάξη θα πολεμήσει σκληρά για να διασφαλίσει ότι τα παιδιά της θα παραμείνουν στην κορυφή και χρειάζεται ένας γενναίος πολιτικός για  να αμφισβητήσει την εξουσία της.

Ο εφησυχασμός για πιθανές ανισότητες βασίζεται στην υπόθεση ότι υπάρχει ελευθέρια, δηλαδή αρκετή κοινωνική κινητικότητα.

Δεν μας πειράζει αν ένας μικρός αριθμός ανθρώπων τα πάει πολύ καλά, εφ όσον όλοι έχουν ίσες ευκαιρίες να φτάσουν στην κορυφή – το λεγόμενο “αμερικανικό όνειρο”. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ανώτερη μεσαία τάξη έχει γίνει μια δύναμη για την κοινωνική ακινησία

Πριν από μερικές γενιές, ο γάμος ήταν από μόνη της πηγή κοινωνικής κινητικότητας: οι γυναίκες που γεννήθηκαν από γονείς χαμηλού εισοδήματος θα μπορούσαν να επιδιώξουν να φτάσουν στην κορυφή, παντρεύομενες έναν άνθρωπο με υψηλό εισόδημα.  Αλλά αυτός ο δίαυλος για την κοινωνική κινητικότητα έχει σταματήσει σε μεγάλο βαθμό.

Επίσης αν και οι γονείς ανώτερης μεσαίας τάξης δύσκολα μπορούν να κατηγορηθούν επειδή προετοιμάζουν τα παιδιά τους για επιτυχία, το αποτέλεσμα των – καλά σχεδιασμένων προσπαθειών τους είναι να μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα. 

Το να δώσουμε στα παιδιά που γεννιούνται στα 20 τοις εκατό υψηλότερη πιθανότητα διαμονής εκεί σημαίνει ότι τα παιδιά από τα νοικοκυριά που βρίσκονται πιο κάτω στην κατανομή του εισοδήματος έχουν ακόμη χαμηλότερες πιθανότητες να φτάσουν στην ανώτερη μεσαία τάξη. Υπάρχουν πολλά διορθωτικά μέτρα και ο Καναδάς έχει εφαρμόσει ορισμένα από αυτά. 

Όλοι θέλουν την ιδέα να γεννηθεί κάποιος στο κάτω μέρος της διανομής εισοδήματος και να φτάσει στην κορυφή. Αλλά η κοινωνική κινητικότητα είναι ένας δρόμος δύο διακλαδώσεων: εάν θέλουμε να ανεβαίνουν οι άνθρωποι, τότε οι άνθρωποι στην κορυφή θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι κάποια από τα παιδιά τους πρόκειται να απομακρυνθούν.

6. Το πρόβλημα με τα πλούσια παιδιά (Psychology Today)

Οι απόγονοι των πλούσιων σήμερα είναι πιο απογοητευμένοι από άλλες νεολαίες. Δείχνουν ανησυχητικά υψηλά ποσοστά χρήσης ουσιών, κατάθλιψη, άγχος, διατροφικές διαταραχές, εξαπάτησης και κλοπής. 

Σε σχετικές έρευνες οι εύποροι έφηβοι αποδείχθηκαν πολύ πιο επιρρεπείς από τους ομολόγους τους με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση σε όλους τους δείκτες χρήσης ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των σκληρών ναρκωτικών . 

Και άλλοι ερευνητές επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της υψηλής κατανάλωσης οινοπνεύματος , και της χρήσης μαριχουάνας μεταξύ των απογόνων υψηλών εισοδημάτων και των δύο γονέων.

Αλλά η χρήση ουσιών δεν είναι η μόνη επικίνδυνη συμπεριφορά μεταξύ των προνομιούχων παιδιών. Η κλοπή από τους γονείς ή τους συνομηλίκους, είναι πιο συχνές μεταξύ των πλουσίων, ενώ οι έφηβοι κατωτέρων στρωμάτων θα διαπράξουν εγκλήματα που σχετίζονται με την αυτοάμυνα, όπως το να φέρουν όπλο.

Τα παιδιά του πλούτου έχουν και σοβαρά εσωτερικά προβλήματα. Το 1999, αναφέρθηκε σημαντική κατάθλιψη σε ένα στα πέντε κορίτσια.  Τα σοβαρά επίπεδα κατάθλιψης, άγχους ή σωματικών συμπτωμάτων συμβαίνουν δύο φορές περισσότερο μεταξύ αυτών των αγοριών και των κοριτσιών, σε σύγκριση με τις εθνικές τιμές.

Σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές και στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, οι νέοι της ανώτερης μεσαίας τάξης παρουσιάζουν ανησυχητικά υψηλά ποσοστά σοβαρών διαταραχών.

Ο υψηλός βαθμός δυσλειτουργίας μεταξύ των πλούσιων εφήβων είναι εντυπωσιακά αιφνιδιαστικός. Υπάρχει μια σιωπηρή παραδοχή ότι η εκπαίδευση και τα χρήματα εξασφαλίζουν την ευημερία και ότι αν τα παιδιά προσπαθήσουν, θα αποκτήσουν γρήγορα τις κατάλληλες υπηρεσίες. Η εκπαίδευση και τα χρήματα μπορεί κάποτε να χρησιμεύσουν ως αποθέματα κατά της δυστυχίας, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον. Κάτι θεμελιώδες έχει αλλάξει: Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι προνομιούχοι νέοι είναι πολύ πιο ευάλωτοι σήμερα από ό, τι στις προηγούμενες γενιές.

Όλα τα στοιχεία καταδεικνύουν μια αιτία που υποκρύπτει τις διάφορες διαταραχές: πίεση για επίτευξη υψηλών αποδόσεων. Τα παιδιά των εύπορων γονιών αναμένεται να υπερέχουν στο σχολείο και εξωσχολικά, στην κοινωνική τους ζωή. Τα παιδιά θα αισθανθούν ότι οποιαδήποτε αποτυχία θα επιφέρει σοβαρή μείωση της αποδοχής και της εκτίμησης με την οποία τα βλέπουν οι γονείς τους.

Οι γονείς, ωστόσο, είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης.  Οι απίστευτα υψηλές προσδοκίες μεταδίδονται όχι μόνο από τους γονείς αλλά από το σύνολο των δασκάλων της κοινότητας, τα σχολεία, τους προπονητές και τους συνομηλίκους. 

Οι κόρες των πλουσίων επιδιώκουν την αβίαστη τελειότητα – η οποία δεν είναι απλά πρόκληση για την ευημερία τους αλλά για αποστράγγιση ψυχής.

Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι τα κορίτσια είναι πιο διαταραγμένα από τα αγόρια. Εμφανίζουν μεγαλύτερα προβλήματα σε πολλούς τομείς όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Τα εύπορα κορίτσια, ωστόσο, παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα και στις πιο συνηθισμένες αρσενικές  κακές συνήθειες, όπως παραβατικότητα, χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών. 

Τα σημερινά κορίτσια συμμετέχουν σε εξαπατήσεις και  σκάνδαλα. Πίνουν και κάνουν χρήση ναρκωτικών. Έχουν διατροφικές διαταραχές. Κλέβουν από γονείς και φίλους. Εκπροσωπούνται υπερβολικά σε όλους τους τομείς δυσλειτουργιών. .

Σε καμία περίπτωση τα αγόρια δεν είναι ανοσιακά. Αντιμετωπίζουν και αυτές τις προκλήσεις που σχετίζονται με το φύλο καθώς διαπραγματεύονται την κουλτούρα της ευημερίας. 

Σε μια πρόσφατη μελέτη, διαπιστώσαμε ότι η ναρκισσιστική  επιδειξιομανία  είχε βαθμολογίες μεταξύ των εύπορων αγοριών της ελίτ στα ιδιωτικά σχολεία που ήταν σχεδόν διπλάσιες από το μέσο σκορ.

Φθόνος . Σε σύγκριση με  συνομήλικους της πόλης, οι φοιτητές σε ελίτ  σχολεία ανώτερης μεσαίας τάξης, ειδικά τα κορίτσια, βίωσαν σημαντικά περισσότερο φθόνο των συνομηλίκων τους που αισθάνθηκαν ότι τους ξεπέρασαν στη δημοτικότητα, την ελκυστικότητα, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τον αθλητισμό.

Οι πλουσιότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορούν να ελέγξουν πολλές πτυχές της ζωής τους και να σχεδιάσουν ακριβώς το είδος της ζωής που θέλουν. Περιμένουν την τελειότητα.

Γιατί πρέπει να νοιαζόμαστε για τα προβλήματα των πλουσίων παιδιών;  Διότι κανένα παιδί δεν πρέπει να μείνει πίσω, ανεξάρτητα από την στήριξη των γονέων ή το εισόδημα.

Επιπλέον, οι σημερινοί μορφωμένοι νέοι της ανώτερης μεσαίας τάξης θα κατέχουν δυσανάλογα θέσεις εξουσίας στην επόμενη γενιά. Οι αξίες τους θα διαμορφώσουν δυσανάλογα πρότυπα στην εκπαίδευση, την πολιτική και τις επιχειρήσεις.

Σε κοινωνικό επίπεδο, οι άνθρωποι με εύθραυστη αίσθηση του εαυτού τους, μπορεί να είναι επικεντρωμένοι στο να κερδίσουν περισσότερα για τον εαυτό τους παρά στην βελτίωση της ζωής των άλλων.

Για ορισμένους ενήλικες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, η αίσθηση της επιτυχίας ως γονείς στηρίζεται στη μεγαλοπρέπεια των επιτευγμάτων των παιδιών τους. Αυτό δεν αποτελεί υγιές βάρος για αυτούς. Ή για τους γονείς. 

Κατά τη διαμόρφωση της επόμενης γενιάς, οι γονείς θα έπρεπε να αναλογιστούν: το Prestige, τη δύναμη, το προνόμιο – με ποια τιμή;

(H Αθήνα κάηκε από τα βαριεστημένα παιδιά των βορείων προαστίων. Reiser «Δεν έκανα τίποτα το ’68. Κρατήθηκα εντελώς στο περιθώριο. Είδα παιδιά αστών που έκαναν την επανάσταση. Αμέσως φαντάστηκα πως δεν θα πετύχαινε. Είμαι σύμφωνος με την επανάσταση, όχι όμως με τους επαναστάτες».)

9. Πώς καταστρέφουμε την Αμερική (New York Times)

O περιορισμός των περιοχών κατοικίας : Οι καλά μορφωμένοι πλούσιοι άνθρωποι τείνουν να ζουν σε μέρη όπως το Πόρτλαντ, η Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο που έχουν κανόνες που κρατούν τους φτωχούς και λιγότερο μορφωμένους μακριά από χώρους με καλά σχολεία και καλές ευκαιρίες απασχόλησης.

Αυτοί οι κανόνες έχουν καταστρεπτική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο :

 Η έρευνα των οικονομολόγων Chang-Tai Hsieh και Enrico Moretti δείχνει ότι οι περιορισμοί ζωνών στις 220 κορυφαίες περιοχές του έθνους μείωσαν συνολικά την ανάπτυξη των ΗΠΑ περισσότερο από 50% από το 1964 έως το 2009.

Οι περιορισμοί έχουν επίσης καθοριστικό ρόλο στη διεύρυνση της ανισότητας. Μια ανάλυση από τον Jonathan Rothwell διαπιστώνει ότι αν οι περιοριστικές πόλεις γίνονταν κατά τι λιγότερο περιοριστικές, η ανισότητα μεταξύ διαφορετικών γειτονιών θα μειωνόταν στο μισό.

Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι το 70% των φοιτητών στα 200 πιο ανταγωνιστικά σχολεία του έθνους προέρχονται από το υψηλότερο 1/3 της κατανομής εισοδήματος. Με τα κριτήρια υποδοχής τους, τα κορυφαία κολέγια της Αμερικής και οι  πολιτικές υποτροφιών προσφέρουν σκαλοπάτια γι αυτούς.

Η αμερικανική κουλτούρα ανώτερης μεσαίας τάξης (όπου υπάρχουν οι ευκαιρίες) προσφέρεται τώρα με πολιτιστικές σημασίες που είναι εντελώς δυσανάγνωστες, εκτός και αν τυχαίνει να έχετε μεγαλώσει σε αυτή την τάξη.

Παίζουν με τον ανθρώπινο φόβο της ταπείνωσης και του αποκλεισμού. Το κύριο μήνυμά τους είναι: “Δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ.”

Στο βιβλίο της ” Το Άθροισμα των Μικρών Πράξεων “, η Elizabeth Currid-Halkett υποστηρίζει ότι η μορφωμένη ανώτερη μεσαία τάξη καθιερώνει εμπόδια στην τάξη όχι μόνο μέσω της κατανάλωσης υλικών αγαθών και της προβολής του πλούτου αλλά με την καθιέρωση πρακτικών που μπορούν να προσεγγιστούν μόνο από εκείνους που διαθέτουν σπάνιες πληροφορίες.

Για να νιώσετε σαν στο σπίτι σας σε πλούσιες περιοχές, πρέπει να καταλάβετε τις σωστές τεχνικές barre, να έχετε τον σωστό μεταφορέα μωρών, να έχετε το σωστό podcast, το φορτηγό φαγητού, το τσάι, το κρασί, την ανατροφή των παιδιών, τα πρότυπα των φύλων κλπ.

Η εκπαιδευμένη ανώτερη μεσαία τάξη έχει δημιουργήσει ένα όλο και πιο περίπλοκο δίχτυ για να λικνίσει και να αποπροσανατολίσει όλους τους άλλους. Δεν είναι μόνο οι τιμές των κατοικιών και των κολλεγίων:  είναι οι πολιτιστικοί κώδικες.

Οι πολιτιστικοί κώδικες ενισχύουν τις συμμαχίες, την προσέλκυση «μυημένων» στον κύκλο σας, τη σύσφιξη των δεσμών μεταξύ σας και την κατασκευή ασπίδας εναντίον όλων. : «Εμείς στην εκπαιδευμένη ανώτερη μεσαία τάξη δημιουργήσαμε φραγμούς στην κινητικότητα που είναι πιο καταστροφικοί για το λόγο ότι είναι αόρατοι. Η υπόλοιπη Αμερική δεν μπορεί να τους κατονομάσει, δεν μπορεί να τους καταλάβει. Απλώς ξέρουν ότι είναι εκεί».

10.  Πως θα «τρουπώσουν» τα παιδιά της εργατικής τάξης (The Gurdian)

 «Τα παιδιά από φτωχά σπίτια πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τρώνε και ντύνουν και συμπεριφέρονται έτσι ώστε να αισθάνονται άνετα σε μεσαίες τάξεις όπως εστιατόρια και θέατρα» . 

Πραγματικά? Προφανώς όχι. 

Προκειμένου να μπουν σε καλά πανεπιστήμια, τα παιδιά πρέπει να μάθουν να «ταιριάζουν». Λοιπόν, τουλάχιστον κάποιος έχει την ειλικρίνεια να το ομολογήσει: η κουλτούρα της μεσαίας τάξης είναι απλά «καλύτερη» από την κουλτούρα της εργατικής τάξης, η οποία είναι σιωπηρά κατώτερη

Αν δεν μεγάλωσες σε οικογένεια που πήγαινε για σκι ή δεν ξόδεψες 100 λίρες για ποπ θεατρικές παραγωγές ή ποτέ δεν έπαιζες ρετρό επιτραπέζια παιχνίδια, απλά προσποιήσου ότι το έκανες. Κανείς δεν θα παρατηρήσει!

Η ζωή ως απατεώνας κοινωνικής τάξης είναι δύσκολη. Αλλάξτε την προφορά σας, βελτιώστε τα ρούχα σας και πείτε ψέματα. Αποπνέουν αυτοπεποίθηση ακόμα κι όταν δεν είστε πια όποιος ήσαστε. 

Σίγουρα υπάρχουν πολλοί που υποκρίνονται ότι έχουν μια αφύσικη αγάπη για την ύπαιθρο και τα μαχαιροπήρουνα, αλλά αυτό είναι  πρόβλημά τους».

11.  Οι επιστήμονες βρήκαν μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κοινωνική θέση και την απληστία, μια σχέση που υποψιάζονται ότι θα μπορούσε να επιδεινώσει το οικονομικό χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

“Εάν ανήκετε στα ανωτέρα στρώματα το κοινωνικό σας περιβάλλον είναι πιθανότατα απομονωμένο από τον αντίκτυπο των ενεργειών σας και ίσως να μην αντιληφθείτε τους κινδύνους της συμπεριφοράς σας επειδή έχετε καλύτερους πόρους, έχετε τα χρήματα για δικηγόρους και ούτω καθεξής”.

Οι ερευνητές κατέγραψαν, έπειτα, ποιοι  οδηγοί σταματούσαν για ένα άτομο στην διασταύρωση με μια διάβαση πεζών.  Οι οδηγοί των φθηνότερων και παλαιότερων αυτοκινήτων ήταν πιο πιθανό να επιβραδύνουν, ακολουθούμενοι από εκείνους με αυτοκίνητα μέσης ποιότηταςΑλλά εκείνοι με τα πιο ακριβά αυτοκίνητα οδήγησαν αγνοώντας  τον πεζό περίπου στο 45% των περιπτώσεων.

Με βάση τις παρατηρήσεις αυτές, οι επιστήμονες δημιούργησαν πέντε εργαστηριακές μελέτες για να διερευνήσουν τις διαφορές στην ηθική συμπεριφορά των ανθρώπων στις ανώτερες και κατώτερες τάξεις. Διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερη είναι η τάξη ενός ατόμου, τόσο πιο πιθανό ήταν να λένε ψέματα στις διαπραγματεύσεις και να εξαπατήσουν για χρήματα.

(Τα συστηματικά ΜΜΕ και κόμματα συχνά αναφέρουν την φοροδιαφυγή των ελλήνων ως πρόβλημα, ενώ δεν ταυτόχρονα καθαγιάζουν τα υψηλα εισοδήματα ότι πάντα είναι ειλικρινή)

“Τα άτομα της ανώτερης και της κατώτερης τάξης δεν διαφέρουν αναγκαστικά όσον αφορά την ικανότητά τους για ανήθικη συμπεριφορά, αλλά μάλλον όσον αφορά τις προεπιλεγμένες τάσεις τους προς αυτήν”, γράφουν οι συγγραφείς.

12. Ένα  αλεξικέραυνο στη κοινωνική καταιγίδα της Αμερικής (NY Times)

 «Το πρόβλημα που περιγράφω δεν είναι ένα συντηρητικό έναντι φιλελεύθερου. Είναι ένα πολιτιστικό πρόβλημα που έχει όλη η χώρα.

“Ο David Brooks, ένας αρθρογράφος για τους The New York Times, μίλησε για το σημαντικότερο βιβλίο της χρονιάς:

“Θα εκπλαγώ αν υπάρχει ένα άλλο βιβλίο που περιγράφει τόσο έντονα τις πιο σημαντικές τάσεις στην αμερικανική κοινωνία”.

Κοιτάζοντας την Αμερική ο κ. Murray βλέπει μια χώρα όλο και περισσότερο πολωμένη σε δύο πολιτισμικά και γεωγραφικά απομονωμένα δημογραφικά στοιχεία.

Στο Belmont, το φανταστικό όνομα που ο κ. Murray δίνει στο τμήμα της Αμερικής όπου ζει το τοπ 20%, το διαζύγιο είναι χαμηλό, η ηθική της εργασίας είναι ισχυρή, η θρησκευτική πίστη είναι υψηλή και οι γεννήσεις εκτός γάμου είναι άγνωστες. 

Εν τω μεταξύ, στο Fishtown, όπου ζει το κατώτατο 30%, αυτό που ο κ. Murray ονομάζει τέσσερις «θεμελιώδεις αρετές» της Αμερικής – ο γάμος, η εργατικότητα, η κοινότητα και η πίστη – έχουν καταρρεύσει.

 «Η δεκαετία του 60 ήταν μια καταστροφή από την άποψη της κοινωνικής πολιτικής», είπε. 

“Οι ελίτ έθεσαν σε εφαρμογή μια σειρά μεταρρυθμίσεων που νομίζω ότι άλλαξαν ουσιαστικά τα κίνητρα που αντιμετωπίζονται οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα και ενθάρρυναν ποικίλες τάσεις που σύντομα ενισχύθηκαν.”

Το πρώτο βήμα, γράφει, είναι για τους κατοίκους του Μπελμόντ να εγκαταλείψουν τους θύλακες της άνω-μεσαίας τάξης και να πλησιάσουν στο Fishtown.

Αυτός ακριβώς είναι που ο κ. Murray έκανε πριν από δύο δεκαετίες, όταν μαζί με τη σύζυγό του,  Catherine Cox  μετακόμισε από την Ουάσινγκτον στο Burkittsville μια ιστορική αγροτική πόλη περίπου 170 ατόμων περίπου 50 μιλίων βορειοδυτικά.

«Δεν ήθελα τα παιδιά μου να μεγαλώσουν γνωρίζοντας μόνο άλλα παιδιά της ανώτερης μεσαίας τάξης όπως τα ίδια», δήλωσε ο Murray. “Αυτή ήταν μια πολύ συνειδητή ανησυχία που μοιράζομαι στο έργο μου”.

Η ζωή στο Burkittsville θυμίζει τις αρετές μικρών πόλεων που απολάμβανε  στο Newton της Αϊόβα, όπου, ως γιος ενός διευθυντή στο Maytag μπορούσε να ανακατευτεί εύκολα με τα παιδιά των εργατών της γραμμής συναρμολόγησης.

Το πραγματικό ακροατήριό του, όμως, δεν είναι ακαδημαϊκοί αλλά πολιτικοί και απλοί άνθρωποι. «Κανένα από τα κόμματα δεν θέλει να πει, ξέρεις, έχουμε πρόβλημα με την εργατική τάξη να είναι λιγότερο και λιγότερο ικανή να συμμετάσχει στην αμερικανική ζωή . “

Ο κ. Μάρεϊ ίσως δυσκολεύεται να πείσει τους ανώτερους μεσαίους αναγνώστες του – φιλελεύθερους ή συντηρητικούς – να αφήσουν πίσω τους τα ωραία σπίτια (για να μην αναφέρουμε τα κορυφαία δημόσια σχολεία) του Belmont και να βρουν το δικό τους Burkittsville.

Όμως δήλωσε ότι  το βιβλίο του είναι η τελευταία  αναφορά για τη σχέση μεταξύ αρετής, ευτυχίας και δημόσιας τάξης.

 «Θέλω ακόμα να βρω έναν τρόπο που αφήνει τους ανθρώπους ελεύθερους να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς να τους λένε τι να κάνουν».

Είναι προφανές ότι δημιουργήθηκε ένας νέος κόσμος παράλογων ανισοτήτων, και κάτι πρέπει να γίνει  γι αυτό.

Στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μια ευρεία μεσαία τάξη μετά την μεταπολίτευση, που συρρικνώθηκε με την κρίση του 2010 και αντικαταστάθηκε από μια προϋπάρχουσα αλλά μικρότερη ανώτερη μεσαία τάξη, το ιδεολογικό στίγμα της όποιας κυριαρχεί παντού, και παρά τις επιφανειακές  της μικροαποκλίσεις αυτοπροστατευεται με αξιοσημείωτο τρόπο, συμβάλλοντας στις οξείες κοινωνικές ανισότητες της Ελλάδας (1η ευρωπαϊκά εδώ και χρόνια).

Οι πολιτικές δυνάμεις των μεγάλων κομμάτων της μεταπολίτευσης  (αριστερών δεξιών και κεντρώων) προέρχονται σήμερα αποκλειστικά από την ανώτερη μεσαία τάξη, το ίδιο και τα στελέχη των νεολαιών τους συνεχίζοντας μέσω της επιρροής τους στα ΜΜΕ την πρωτοκαθεδρίας της εξουσίας τους, ενώ προνομιακή είναι η επιρροή τους (ακόμα και ως αντιπολίτευση) στις καλύτερες θέσεις εργασίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το αντίθετο συνέβαινε έως το 80 όπου η πλειοψηφία στελεχών προερχόταν τόσο από την μικρή τότε μεσαία τάξη αλλά και από κατώτερα οικονομικά στρώματα, απόδειξη της εμπιστοσύνης στην κοινωνική κινητικότητα που υπόσχονταν τα κόμματα και οι συνθήκες (ΕΟΚ) της εποχής.

Όχι μόνο η πολιτική αλλά και τα media μονοπωλούνται από τα ίδια πρόσωπα της γενιάς των baby boomers (γένια Πολυτεχνείου) και τις απόψεις τους επί 30 χρόνια εισάγοντας κι εκεί μια μονιμότητα δημόσιου τομέα.  Η θεματολογία είναι ασφυκτικά περιορισμένη σε παρωχημένα γηπεδικα δίπολα, κλισέ προοδευτισμού και life style της ανώτερης μεσαίας τάξης. Η στρέβλωση της πραγματικότητας είναι κανόνας και συνυπάρχει με  την εκμετάλλευση της ανάγκης της μάζας να υποδύεται και αυτή ότι ανήκει στην ανώτερη μεσαία τάξη, για να αντλήσει προσωπικά οφέλη.

Bλεπουμε συχνά το οξύμωρο πολίτικα στελέχη της να μιλαν για μείωση φορολογίας και εισφορών  και να εννοούν της δικής τους τάξης (καραδοκώντας να αυξήσουν τους φόρους και εισφορές της πλειοψηφίας των κατωτέρων τάξεων ως αντιστάθμισμα) και να υποδύονται τους υπερασπιστές της παλιάς μικρομεσαίας τάξης, ενώ δεν ανήκουν σε αυτήν.

Ακούμε να μιλανε για ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας, ενώ δεν διαμένουν σε αυτό και με άνεση τα προηγούμενα χρόνια το άφησαν έρμαιο μεγάλων και ποικίλων περιθωριακών πληθυσμιακών ομάδων. Να μιλαν για ανάπτυξη της υπαίθρου ενώ τους είναι παντελώς αδιάφορη. Να μιλανε για τις αστικές συγκοινωνίες ενώ δεν τις χρησιμοποιούν ποτέ και να χλευάζουν τις λαϊκές μάζες όταν δυσκολεύονται με την περιορισμένη τους αγοραστική δύναμη με τα ακριβά εισιτήρια, αποκαλώντας τους συλλήβδην τζαμπατζήδες όπως και όλους όσους λύγισαν απ τους φόρους.

Στην Κύπρο αντίθετα, πχ δόθηκε η εντύπωση ότι έγινε κάτι τραγικό ενώ μόλις 4% των Κυπρίων επηρεάστηκε από τα μέτρα κουρέματος του 2013, πλην όμως ο μέσος Έλληνας επείσθη κατά ανάλογης λύσης στην Ελλάδα, παρότι κατά 95% θα έμενε απείραχτος και θα επωφελείτο.

Οι αναλογικές εισφορές είναι ευεργετικές για το 70% αλλά επειδή είναι πιο αυξημένες για την ανώτερη (αλλά και τη μεσαία) τάξη, βάλθηκαν να πείσουν την κοινωνία ότι «ήταν έκτρωμα ο νόμος Κατρουγκαλου» κλπ, χάνοντας κάθε δίκιο όταν αρνούνται να συμφωνήσουν έστω στη μείωση των ποσοστών στο 15% που εννοείται ότι είναι αναγκαία – με διακρατηση της αναλογικότητας.

Σημαντικό να αναφερθεί ότι και η περιφερειακή αλλά και η κεντρική διοίκηση, τα επιμελητήρια  αλλά και οι ανώτατοι δικαστές της χώρας ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στην ανώτερη μεσαία τάξη αυτή, και στο βαθμό που επιβάλλουν η κρίνουν για οικονομικά ζητήματα διανομής των δημοσίων βαρών πρέπει να διασφαλιστεί εφεξης η αμεροληψία που απαιτείται από το σύνταγμα, καθώς η εμπειρία έδειξε ότι νομιμοποίησαν άδικα βάρη που συνέθλιβαν τις μεσαίες και κατώτερες τάξεις.

Η ανώτερη μεσαία τάξη μαζί με την ανώτατη πρέπει να σηκώσει περισσότερα βάρη, ποσό μάλλον όταν έχουν το μονοπώλιο των ευκαιριών κι εν μέσω οικονομικής κρίσης, και να παψουν να υπερεκπροσωπουνται δυσανάλογα στην πολιτική, την οικονομία και τα ΜΜΕ.

Περεταίρω πρέπει με νέους τρόπους να ενθαρρυνθεί η κοινωνική κινητικότητα των κατωτέρων τάξεων, που στην Ελλάδα πλήρωσαν την κρίση, να ενθαρρυνθεί το anti-assortative mating, η ανδρική απασχόληση και να δομηθούν νέα ισχυρά αστικά κέντρα.

Να σταματήσουμε να αξιολογούμε τον κόσμο του 2018 με κριτήρια του 1980, ενώ έχουν ανατραπεί όλα όσα γνωρίζαμε.

Facebook Comments